Tijdens een studiedag van de Levinas Studiekring op 4 maart in Utrecht belichten theoloog Erik Hagoort en filosoof Cees Zweistra dit thema van verschillende kanten. De dialoog blijft volgens Levinas ‘altijd een risico, een risico om de radicale alteriteit van de ander toch te verraden.’
Er is veel discussie over de vraag in hoeverre een vermeende cultuur van safe spaces nu wel of niet is doorgedrongen op bijvoorbeeld universiteitscampussen. Het is goed mogelijk dat op dit punt al te makkelijk een parallel getrokken is met de campuscultuur zoals (een aantal jaar geleden althans) die geldt op Amerikaanse universiteiten. Maar misschien is het vruchtbaar de safe spaces als een beeld, een metafoor te gebruiken voor de problematiek die aan het licht komt wanneer we als mens teveel in de veilige zone van ons ego opgesloten blijven.
Wat is die problematiek en hoe kan een lezing van Levinas hier een ander licht op werpen? Feit is immers dat volgens Levinas een mate van eigenheid en zelfinkeer óók noodzakelijk is. Wanneer je zelf niets hebt of niets bent, heb je immers ook weinig aan een ander te geven. Er zit op dit punt van de zelfinkeer en het terugtrekken in de veilige haven van jezelf, blijkbaar een soort grens die kan worden overschreden.
Over de sprekers
Samen anders nadenken. Denken van vorm veranderen, elkaars denken bewegen, in nog onvermoede richtingen. Die ervaring staat centraal in de praktijk van Erik Hagoort (1962). Na zijn studie theologie aan de Universiteit van Amsterdam (1989) heeft hij gewerkt als kunstcriticus, curator en kunstenaar. In 2017 behaalde hij een doctoraat in de kunst, getiteld ‘Ik weet niet wat jij gaat zeggen’, aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en de Universiteit Antwerpen. Hij doceert aan het Master Institute of Visual Cultures, St. Joost School of Art, te ’s Hertogenbosch.
Cees Zweistra (1986) is jurist en (techniek)filosoof. Hij promoveerde in 2019 op een proefschrift over empathie en ethiek in online sociale relaties. In 2020 publiceerde bij Verkeerd Verbonden over eenzaamheid en technologie en in 2021 Waarheidszoekers over complottheorieën en technologie. Hij is werkzaam als universitair docent Recht, Ethiek en Technologie aan de Erasmus Universiteit en als bestuurder verbonden aan de Levinas-Studiekring.
Praktische informatie
Het symposium vindt plaats op zaterdag 4 maart in Utrecht en duurt van 10.30 uur tot 15.30 uur. Locatie is het ILFU/Literatuurhuis, Achter de Dom 14. Voor leden van de studiekring is het symposium gratis, niet-leden betalen €2,50. Aanmelden kan per e-mail via [email protected].