Al vanaf hun oprichting eind 18e eeuw, worden musea beschreven als ‘seculiere tempels’. De gedachte was dat met name kunstmusea de plaats van religieuze instituties in zouden nemen. Hoewel deze vergelijking nog vaak wordt gemaakt, kan zo langzamerhand gesteld worden dat de musea de kerken niet volledig hebben vervangen. Wel is het opvallend dat musea en kerken steeds meer van elkaars praktijken overnemen. Hoe zit dat precies?

Over de lezing

Het komt tegenwoordig regelmatig voor dat kerken tentoonstellingen organiseren of zich presenteren zich als de bewaarder van artistiek erfgoed. Musea programmeren steeds vaker spirituele activiteiten naast hun tentoonstellingen, zoals alternatieve zondagsdiensten of yoga in de museumzaal. En dan zijn er ook nog de musea die zijn gehuisvest in voormalig religieuze locaties, zoals het Centraal Museum en Museum Catharijneconvent. Beide musea zijn gevestigd in een voormalig klooster.

Kerken en musea

Aan de hand van de tentoonstelling Shelter wordt in deze lezing het karakter van de onderlinge relatie tussen kerken en musea uitgediept. Dit toont de veelzijdige relatie tussen musea en kerken in de 21e eeuw.

Over de spreker

Dr. Lieke Wijnia (1985) is docent kunstgeschiedenis aan het University College Tilburg en postdoctoraal onderzoeker bij het Centrum voor Religie en Erfgoed van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek naar religie in het hedendaagse kunstmuseum werd bekroond met een Gouden Erepenning van de Teylers’ Stichting.

Lezing ter gelegenheid van ‘Shelter’

De lezing Seculiere Tempels hoort bij het lezingenprogramma ter gelegenheid van de zomertentoonstelling Shelter. A contemporary intervention (1 juli t/m 9 september 2018) waarin hedendaagse kunst een verrassende ontmoeting heeft met het 550-jarige klooster van Museum Catharijneconvent en de kunstschatten die het bevat. De lezing wordt u aangeboden door de Vrienden van Museum Catharijneconvent.

Entree/ aanmelden

De lezing is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Aanmelden (tijdens kantooruren van 9:00-17:00) via 030-231 38 35 of via info@catharijneconvent.nl

Meer informatie

Voor meer informatie over deze lezing, klik hier.

Museum Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38
Utrecht
Toon op Google Maps