De tentoonstelling vormt een culturele brug tussen Amsterdam en Istanbul. De mix van de rijke cultuur van Istanbul en het Sefardische erfgoed is de inspiratie achter alle werken van de kunstenaars. De kunstwerken tonen de geschiedenis, populaire cultuur, alternatieve vormen en traditionele kunst. Het doel van de tentoonstelling is om de culturele en sociale situatie van Sefardische joden vanuit verschillende gezichtspunten en perspectieven te laten zien. Deze aspecten zijn terug te vinden in schilderijen, foto’s, keramiek en reliëfs.

Onder de deelnemende kunstenaars zijn internationaal bekende kunstenaars Habib Gerez en Bubi en fotograaf İzzet Keribar, die in 2018 de Turkse Presidential Culture and Art Grand Prize voor kunst/fotografie ontving. Naast kunstwerken bestaat de tentoonstelling ook uit historische digitale beelden, replica’s, schilderijen, foto’s en tekeningen van Ottomaanse Joodse kleding.

Rijke geschiedenis

Er is een lange en rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in de Ottomaanse landen. Honderdduizenden Joden arriveerden in het Ottomaanse Rijk tijdens het bewind van Sultan Beyazit de Tweede (1481-1512), op de vlucht voor de inquisitie op het Iberisch schiereiland. Sommigen trokken verder naar de nieuwe onafhankelijke Nederlandse provincies, die Sefardische joden verwelkomden. Amsterdam werd een belangrijke bestemming.

De Tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 november te bezoeken op doordeweekse dagen, tussen 9 en 16 uur in het Yunus Emre Instituut aan de Johannes Vermeerstraat 18 in Amsterdam. Meer achtergrondinformatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Yunus Emre Instituut.

Yunus Emre Instituut

Johannes Vermeerstraat 18 Amsterdam
Toon op Google Maps