Fantasie, geheimen, worstelen met grote vragen: kinderen hebben een rijke innerlijke wereld. Maar in de hen omringende maatschappij ligt de nadruk op consumeren, meetbare doelen behalen en succesvol zijn. Kinderen hebben ontmoetingen met onzichtbare vriendjes, engelen en overledenen. Dat wordt vaak weggewuifd door volwassenen als ‘alleen maar fantasie’, maar voor veel kinderen is het echt en belangrijk. Dr. Kate Adams vertelt over haar onderzoek naar de spiritualiteit van kinderen en hoe we hier ruimte voor kunnen maken om te zorgen dat de bruggen naar andere werelden intact blijven.

Het thema is ‘Andere Werelden’. Speciale gast is Professor Kate Adams van de universiteit van Winchester. Zij begon haar loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs in Engeland, en promoveerde op een onderzoek naar spirituele dromen van kinderen. Kinderen leven in een veelvoud van werelden. Naast de alledaagse wereld van thuis en school, kunnen ze tegelijk aanwezig zijn in andere werelden, die vaak niet gezien worden door volwassenen. In haar lezing zal Kate Adams een aantal van deze werelden beschrijven. Ze nodigt u uit te luisteren naar de ontmoetingen die kinderen hebben met onzichtbare vriendjes, engelen en overledenen. Volwassenen wuiven deze ontmoetingen vaak weg als ‘alleen maar fantasie’, maar voor veel kinderen is het echt. Hoe kunnen wij eraan bijdragen dat de bruggen naar andere werelden intact blijven?

Programma

De dag bestaat uit een lezing door dr. Kate Adams en een workshop ‘Exploring children’s unseen worlds in the classroom’. In deze workshop verdiepen we ons in praktische manieren om de spiritualiteit van kinderen op school te voeden.

Rondes van zes workshops:

Verwondering in beeld – Hanni Braspenning
Met natuurlijke materialen creatief aan de slag om Andere Werelden te verbeelden.

Vraag het kind niet in jouw wereld te leven, bezoek zijn wereld! – Carin en Roeleke Schepers
Wat betekent het voor een kind als het contact ervaart met lichtwezens en dingen ziet die anderen niet zien?

Kinderboeken – Ineke Struijk
Hoe kun je aan de hand van kinderboeken het gesprek over spirituele thema’s openen?

Engelen, djin en leven na de dood – Saïda Aoulad Baktit
Hoe zien islamitische kinderen de geestelijke wereld? En wat betekent het voor hen als die met taboes omgeven is?

Binnen en buiten in balans – Monika Franzen
Muziek als middel om de binnenwereld te verkennen.

Zinvol tekenen – Lara Schout
Via potlood en papier met kinderen in gesprek komen.

De studiedag is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig of in vrijwilligerswerk met kinderen werkt en daarbij hun innerlijke ontwikkeling belangrijk vindt. Deelnemers en workshopleiders hebben verschillende levensbeschouwelijke achtergronden.

Oblimon is een samenwerkingsverband van onderwijsbegeleiders die gespecialiseerd zijn in levensbeschouwing, spiritualiteit en schoolidentiteit. De Dag van de Kinderspiritualiteit werd in 2018 voor het eerst georganiseerd, in samenwerking met de International Association for Children’s Spirituality.

Praktische informatie:

Datum/tijd: 24 januari 2020, 10.00 tot 16.00u
Plaats: Albertinum, Heijendaalseweg 121 Nijmegen
Kosten: €70,- (€30,- voor studenten en mensen die de kosten niet bij een werkgever kunnen declareren)
Aanmelden kan via info@oblimon.nl of kijk op www.oblimon.nl