Pardes logobeeld

Buber discussieerde met vele groten der aarde: met Abraham Joshua Heschel, Leo Baeck, koningin Beatrix en werd geportretteerd door Andy Warhol. Eén van zijn grootste successen, naast zijn stelling ‘Ich und Du’, was de hertaling van de Tenach vanuit het Hebreeuws in het Duits, in samenwerking met Franz Rosenzweig.

Tijdens de studiedag wordt het werk van Buber bekeken langs zeven zuilen, die genoemd worden in de Wijsheid in het boek Spreuken (‘Wijsheid bouwt
haar huis, hakt haar zeven zuilen uit’ (Spreuken: 9:1)). De zuilen die aan de orde komen zijn chassidische mystiek, de Hebreeuwse Bijbel in vertaling en duiding, dialogische filosofie, pedagogie en hulpverlening, utopisch-anarchistische politiek, zionisme en de verhouding Christendom-Jodendom.

‘Een gebouw op zeven zuilen’
Zelden wist een denker in de 20e eeuw zoveel lijnen bij elkaar te brengen. In een tijd van fragmentatie en gespletenheid was yichoed (het streven naar eenheid, ver-e-ni-ging) Buber’s mystieke drijfveer. Yichoed is het centrale thema van de studiedag.

Er zijn lezingen en workshops met onder andere Hans Schravesande, Liesbeth Levy, Manuela Kalsky, Anne Dijk en Marcel Poorthuis. Ook wordt het boek ‘Een gebouw op zeven zuilen. De veelkleurige wijsheid van Martin Buber’ gepresenteerd. In het boek staan vijf essays die de veelkleurige wijsheid van deze grote geleerde en schrijver belichten.

Praktische informatie
De studiedag vindt plaats op donderdag 24 november, tussen 10.30 en 18.00 uur in De Thomas, Prinses Irenestraat 36 in Amsterdam. Kosten voor deelname zijn €30,-. Aanmelden kan via [email protected]. Meer informatie is te vinden op de website van stichting PaRDeS.

De Thomas

Prinses Irenestraat 36
1077WX Amsterdam
Toon op Google Maps