Eén van de lezingen op het symposium is van Diederik Kramers, oud-functionaris bij VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en Unicef en op dit moment consultant bij het European Institute of Peace en bestuurslid stichting OpenDoorUkraine.NL. Hij vertelt over de politieke aspecten van het Oekraïens-Russisch conflict en de relatie met Europa. De andere lezing is van voormalig PKN-preses Karin van den Broeke. Zij gaat in op de kerkhistorische aspecten van Oosters-orthodoxe kerken en de rol van religie in het Oekraïens-Russisch conflict.

Daarna volgt een paneldiscussie gericht op de toekomst, met de sprekers en aangevuld met Jeff Fountain (directeur van The Schuman Centre for European Studies), Ruud Maas (fractievoorzitter VOLT-Utrecht), Jan Jaap van Oosterzee (Team Leader Lobby and Advocacy IKV PAX Christi), Harmen van der Kolk (projectleider ‘Utrechtse Kerken voor Oekraïne’) en Ds. Arie Nico Verheul (Godsdienstwetenschapper, Remonstrants predikant, oprichter en oud-voorzitter UPLR). Het symposium wordt muzikaal omlijst door het Utrechts Byzantijns Koor, onder leiding van de Oekraïense dirigente Iryna Yestakhiivna Gorvanko.

Voorafgaand aan het symposium is in de Sint Catharinakathedraal een oecumenische vesper, waarin de pastores van de Drie Utrechtse Kathedralen, de Rooms-Katholieke Sint Catharina-kathedraal, de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal en de Protestantse Domkerk zullen voorgaan.

Praktische informatie
Het symposium begint om 20.15 uur en duurt tot 22.00 uur in de Nicolaïkerk aan het Nicolaaskerkhof in Utrecht. Het symposium vindt fysiek plaats, er is geen livestream. De toegang is gratis. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. Meer informatie is te vinden op www.europadagutrecht.nl

europa 9 mei

Nicolaïkerk Utrecht

Nicolaaskerkhof 8 3512XC Utrecht
Toon op Google Maps