De hartenkreet van Vlieger raakt volgens het bestuur van De Linker Wang de politieke crisis in Nederland in de kern raakt en dwingt ook een partij als GroenLinks tot zelfreflectie.

De vraag naar waardegedreven politiek moet gesteld worden vanuit de constatering dat de politieke partijen zich de afgelopen jaren veel te veel hebben geconcentreerd op het glibberige pad van de politieke machtsvorming, waarbij overtuigingen het steeds lijken te moeten afleggen tegen tactiek, opportunisme, beeldvorming en haalbaarheid door compromissen. Of in de woorden van Pieter Omtzigt die in zijn boek Een nieuw sociaal contract stelt dat er een einde moet komen aan de “gecorrumpeerde en op beeldvorming gerichte bestuurscultuur waarin normale tegenmacht feitelijk onklaar wordt gemaakt”.

Sprekers

Sprekers op het symposium zijn onder andere Tweede Kamerlid en vicefractievoorzitter van GroenLinks Corinne Ellemeet, theologen Janneke Stegeman en Joost Röselaers en Nadia Bouras, historicus en docent aan de Universiteit van Leiden. De sprekers staan onder andere stil bij de vraag: Wat is waardegedreven politiek? Hoe zou die er in de politieke machtsstrijd uit kunnen zien? Wat wordt er verstaan onder een waardegedreven, progressieve politiek? Vooruitstrevend wil elke partij zijn, maar wat zou een betekenisvolle invulling van dat versleten containerbegrip kunnen zijn?

Praktische informatie
Het symposium vindt plaats op zaterdagmiddag 2 april, van 13.00 tot 17.00 uur in het Stadsklooster in Utrecht. Vanaf 12.00 uur is er een inloop met een lunch. Aanmelden kan per e-mail: [email protected]. Meer informatie is te vinden op de website van De Linker Wang.

Sprekers-jubileumsymposium

Stadsklooster Utrecht

Kanaalstraat 198
3531 CR Utrecht
Toon op Google Maps