Thema van de lezing

Het religieuze landschap van West-Europa is in korte tijd ingrijpend veranderd. Mensen hebben het instituut kerk massaal de rug toegekeerd en zijn zelf op zoek gegaan naar wat in deze tijd betekenis en waarde geeft aan hun leven. De Canadese filosoof Charles Taylor noemt ze spirituele pelgrims. Religie is niet verdwenen, zoals de secularisatietheorie voorspelde, maar ze verschijnt in nieuwe gedaanten.

Mensen putten uit verschillende religieuze bronnen als het om rituelen en teksten gaat die hun individuele zingeving voeden. De globalisering, de daarbij behorende migratie en niet te vergeten het internet hebben mensen uit verschillende religieuze gemeenschappen dichter bij elkaar gebracht, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. Manuela Kalsky zal in haar lezing laten zien hoe individualisering, secularisering en globalisering onze samenleving van binnenuit en buitenaf ‘superdivers’ hebben gemaakt. Daarnaast geeft ze antwoorden op de vraag hoe we op een constructieve manier kunnen omgaan met religieuze en levensbeschouwelijke verscheidenheid.

Over de spreker

Manuela Kalsky (1961) is directeur van het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving. Sinds 2012 bekleedt ze de Edward Schillebeeckx-leerstoel aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Toegang/ aanmelden

De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden op secretariaat@titusbrandsmainstituut.nl

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het Titus Brandsma Instituut of over deze lezing? Klik dan hier.

Titus Brandsma Instituut

Erasmusplein 1
Nijmegen
Toon op Google Maps