Het echtpaar Oleksandr Klymenko (1976) en Sonya Atlantova (1981) begon in 2014 met dit kunstproject. De iconen op de restanten van munitiekisten verwijzen naar de twee kanten van de werkelijkheid van Oekraïne sinds 2014. Aan de ene kant is dat de hardheid, het geweld en de verwoesting van de oorlog, aan de andere kant het verlangen naar en het geloof in een hemelse werkelijkheid die leidt tot heelheid en bevrijding van kwaad.

Schermafbeelding 2023-12-06 105440
Sonya Atlantova (1981) en Oleksandr Klymenko (1976)

Oleksandr Klymenko en Sonya Atlantova willen met hun werk een teken van hoop stellen en laten zien dat dood en verderf niet het laatste woord hebben. Hun werk verbeeldt de transformatie van tekens van dood naar symbolen van leven. Met dit kunstproject hebben de icoonschilders bovendien een humanitair doel. Met de opbrengst van de verkoop van iconen werd een mobiel hospitaal aan het front gesteund. Nu wordt geld ingezameld voor de begeleiding van gewonde soldaten en burgers op de weg naar fysiek en geestelijk herstel.

Tijdens de expositie is ook het boek ‘One year reporting from Kharkiv’ beschikbaar met de columns van hoogleraar huisartsgeneeskunde in Kharkiv prof. Olekssi Korzh over de effecten van de oorlog op de gezondheid en gezondheidszorg in Kharkiv waar veel ziekenhuizen en zorginstellingen door bombardementen werden getroffen. De columns werden geschreven in de periode van maart 2022 tot maart 2023. Het boek werd uitgegeven door de European Forum for Primary Care. De columns werden geschreven in de periode van maart 2022 tot maart 2023. Het boek werd uitgegeven door de European Forum for Primary Care en is online beschikbaar: ONE YEAR REPORTING FROM KHARKIV (euprimarycare.org).

Lees over de openingsbijeenkomst op 17 december in de Nijmeegse Stevenskerk met de kunstenaars Sonya Atlantova, Oleksandr Klymenko, Stevenskerk-directeur Theo Andriessen, hoogleraar Orthodoxie en Vredesopbouw Alfons Brüning, bestuursvoorzitter Instituut voor Oosters Christendom en voorzitter Raad van Kerken in Nederland Geert van Dartel en universitair hoofddocent Mariia Oliinyk (Medische Universiteit Kharkiv).