Zij reflecteren in deze tentoonstelling op de historische dagboeken, brieven, reisverslagen en columns. Wat raakt hen, wat herkennen ze? En hoe zien zij hun eigen identiteit? Zo reflecteert de Portugees-Joodse Ronit Palache op Uriël da Costa, die in 1640 in Amsterdam kritiek uitte op zijn eigen Portugees-Joodse gemeente en daarom in de ban werd gedaan. Arnon Grunberg vertelt wat hij herkent in de veranderlijke persoonlijkheid van de dichter Jacob Israël de Haan, die in 1919 in Palestina zijn gemengde gevoelens over die plek op papier zette. Etty Hillesum schreef in de Tweede Wereldoorlog in haar dagboek dat zij zich verbonden voelde met het lot van alle Joden – Hillesum-biograaf Judith Koelemeijer licht deze passages uit het dagboek toe.

Het aantal persoonlijke uitingen in de publieke ruimte neemt alleen maar toe. De tentoonstelling eindigt met hedendaagse documenten. Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft in zijn online dagboek over maatschappelijke en religieuze zaken. Theatermaakster Anouk Dorfmann uit zich regelmatig over haar keuze voor een orthodox-Joods leven. En journaliste Natascha van Weezel kiest altijd een persoonlijk perspectief als ze schrijft over haar verhouding tot Israël, antisemitisme, en de nog altijd doorwerkende Tweede Wereldoorlog.

Ik, Joods?! is van 17 februari tot en met 24 september 2023 te zien in het Joods Museum te Amsterdam. Kijk voor meer info en het publieksprogramma op jck.nl/ikjoods.

Over het Joods Museum

Het Joods Museum bestaat uit vier monumentale synagogen. Het museum toont hoe het was en ís om Joods te zijn in Nederland. Van moderne kunst tot eeuwenoude geschiedenis: schilderijen, ceremoniële voorwerpen, films en 3D-presentaties geven een eigentijds en volwaardig beeld van de Joodse religie en cultuur in Nederland door de eeuwen heen. Het Joods Museum vormt samen met de Portugese Synagoge, De Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaustmuseum het Joods Cultureel Kwartier. Vier eeuwen Joodse cultuur in vier locaties op een vierkante kilometer in het hart van Amsterdam.