Het werk van de Bergense kunstenaar Kees de Kort (1934) is bekend – en geliefd – bij een groot publiek. Generaties kinderen groeien sinds eind jaren zestig op met door hem geïllustreerde Bijbels. De kracht en eenvoud van de illustraties maken dat de essentie van het verhaal direct bij de kijker overkomt.

De Kort schildert geen plaatjes bij het verhaal, hij schildert het verhaal. Ook traditionele ikonen zijn niet bedoeld als illustraties. Een ikoon is geen interpretatie van het heilige, maar is het heilige. Ikonen zijn gemaakt volgens richtlijnen die al eeuwen in de ikoontraditie worden gehanteerd. Kees de Kort kon zijn eigen vorm en werkwijze vaststellen en maakte met zijn werk ‘ikonen van deze tijd’.

Coproductie

De tentoonstelling is een coproductie van het Bijbels Museum te Amsterdam en Ikonenmuseum Kampen en was in die musea eerder te zien. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Bijbelgenootschap, de Vermeulen Brauckman Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Stadhuis Museum Zierikzee, sdworx en het Wessel Zwartsenberg Fonds.

Stadhuismuseum Zierikzee

Stadhuismuseum Zierikzee
Toon op Google Maps