Over Her (s)tories

Met de excuses voor het slavernijverleden zette de Nederlandse overheid slechts een komma, geen punt. Na de afschaffing van de slavernij begon een nieuwe bladzijde van het koloniale verleden: het ronselen van contractarbeiders uit Brits-Indië om de plantages in Suriname draaiende te houden. En dat betekende de start van de Hindostaanse migratiegeschiedenis, waarbij het volk zich in korte tijd verspreidde over drie continenten.

Her (s)tories vertelt de verhalen van de vrouwen uit de Hindostaanse migratiegeschiedenis. Diverse schrijvers, dichters en performers brengen deze vaak vergeten verhalen tot leven. Onder leiding van Shantie Singh worden de verhalen van de pioniers, strijders en feministen van toen verteld voor de pioniers, strijders en feministen van nu. Met onder andere Angel Aruna, Tanja Jadnanansing, Rubaina ‘Rubi Love’ Bhikhie, Nazrina Rodjan en choreografie van Shailesh Bahoran. Door voordrachten, dans, zang, spoken word en kunst, worden deze verhalen tot leven gebracht.

Her (s)tories initiatiefnemer Shantie Singh houdt in haar recent verschenen boek Na de komma een gepassioneerd en persoonlijk pleidooi voor meer erkenning en zichtbaarheid van het Hindostaanse verhaal in Nederland. Het boek en de voorstelling vullen elkaar perfect aan. Waar Her (s)tories de verhalen tot leven brengt op het podium, biedt Na de komma een diepgaand inzicht en context bij deze geschiedenis. Lees hieronder het interview.

Geisje.ShantieSingh04

“Als nazaten dragen wij verhalen van pijn in ons mee, maar ook verhalen vol kracht”

Shantie Singh over haar boek ‘Na de komma’