Naamgever Ab Harrewijn (1955-2002) zette zich in voor deze groep mensen. Hij was onder andere theoloog, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede Kamerlid van GroenLinks en mede-oprichter van De Linker Wang.

Voor de prijs, die bestaat uit een beeldje en een geldbedrag, zijn vijf personen en initiatieven genomineerd:

  • Geert Rozema, pastor bij Extra Zorgvoorziening (EZV) De Geniepoort in Alphen, als vertegenwoordiger van de gedetineerden in de EZV, die een project gestart zijn om levensmiddelen in te zamelen voor de lokale voedselbank.
  • Neo de Bono, coördinator van de Moerwijk Coöperatie in Den Haag, een combinatie van bewonersorganisatie, bewonersbedrijf en bewonersplatform, opgezet om gaten van verschillende (geld)stromen die uit de wijk weglekken te dichten: dus uitgaan van de kracht die in Moerwijk zelf zit.
  • Helene van Gelder van Sam2 in Baarn, die zich tot doel stelt een verrassing tot stand te brengen voor minima door anonieme sponsoren te zoeken bij wensen van mensen die moeten rondkomen van een minimaal inkomen.
  • Nabil Sahhar van Vrede voor Palestina uit Deventer, die zich al dertig jaar inspant om dialoog gaande te houden tussen Palestijnen en Israeli’s, zowel ter plekke als in Nederland.
  • Ibtissam Abaâziz van Meld Islamofobie uit Den Haag, een initiatief dat zich niet alleen richt op het in kaart brengen van discriminatie, maar ook concrete hulp biedt om slachtoffers op weg te helpen, met een luisterend oor of juridisch advies.

Meer informatie over de genomineerden is te vinden op de website van de Ab Harrewijn Prijs. De uitreiking vindt plaats in de Pauluskerk in Rotterdam, Mauritsweg 20.

Pauluskerk Rotterdam

Mauritsweg 20
3012 JR Rotterdam
Toon op Google Maps