Talk & gesprek | Onderweg naar Mekka: Op de fiets met de Deen Travellers

Vrienden Rudy van der Aar en Mohammed Kechouh maakten op een houten fiets samen een pelgrimstocht naar Mekka. Voor beiden zowel een persoonlijke zoektocht alsook een manier om aandacht te vragen voor duurzaamheid. Duizenden thuisblijvers volgden via Facebook hun avontuurlijke reis. Kechouh: “Als je moeite doet, is het zoeter als je iets bereikt’’. Wat maakten zij mee? En wat willen zij bereiken met de Green Deen beweging die de islam (opnieuw) verbindt met duurzaamheid?
11.30 – 12.30 uur | Subtropen

deentravellers

Live interview Show | Terug uit Mekka

Een live interview met televisiekok Mounir Toub (24Kitchen) en voormalig presentatrice Jihad Alariachi (Meiden van Halal) over hun ervaring in Mekka door hoogleraar in de hedendaagse Islam Marjo Buitelaar.

Mounir Toub is televisiekok bij 24 Kitchen en docent aan de horeca-opleiding van ROC Eindhoven. Hij is o.a. te zien in de programma’s Grenzeloos Koken en Mounirs Marokko: een smakelijk avontuur.
Jihad Alariachi werd bekend door de televisieserie “De Meiden van Halal”. Hierin gaan Jihad en haar zussen Esmaa en Hajar, Marokkaans-Berberse moslima’s uit Amsterdam-West, op ‘ontdekkingstocht’ om te zien of Nederland iets voor hen is.
Marjo Buitelaar is hoogleraar in de hedendaagse islam aan de universiteit Groningen en doet onderzoek naar de betekenis van de hadj in het persoonlijk leven van moslims in Nederland.
13.00 – 14.00 uur | Subtropen

makkah-2217852_1920
Beeld door: Pixabay

Inhoudelijk gesprek | Vijf zuilen… maar hoe dan?

De vraagbaak over de islam in het leven van vandaag. Iedere tijd roept nieuwe vragen op over het geloof. Online, in de moskee en bij je ouders of vrienden kom je niet altijd verder. Grijp daarom nu je kans om jouw vragen over de islam en de hadj door een panel van experts te reflecteren. Een inhoudelijk gesprek, in samenwerking met Su-Shi, over praktische vertalingen en persoonlijke ervaringen. Hoe ga je als vrouw om met opvattingen rondom de islam? Hoe ga je om met de verplichtingen zoals de hadj? Met o.a. islamoloog Anne Dijk, filosoof Kamel Essabane, humanist en islamexpert Enis Odaci en moderator Esmaa Alariachi (Meiden van Halal).

Dit programma is
14.30 – 15.30 uur | Subtropen

hajj-66986_1920
Beeld door: Pixabay

Klik hier voor het volledige programma.

Praktische informatie

Datum: 16 juni 2019
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Entree: gratis, op vertoon van regulier museumticket. Museumkaart is geldig.
Online museumtickets via tickets.tropenmuseum.nl
Voor het Ongemakkelijke Gesprek heeft u ivm beperkte capaciteit wel een speciaal (gratis) ticket nodig. Haal het ticket via tickets.tropenmuseum.nl/events