De aanslagen van Hamas op 7 oktober in Israël waren afschuwelijk. Ongeveer 1200 mensen kwamen om en nog altijd worden mensen in Gaza gegijzeld gehouden. Echter, de oorlog die nu in Gaza plaatsvindt is helemaal een humanitaire tragedie. Ongeveer 30.000 Palestijnen zijn gedood, onder wie 12.300 kinderen en 8.400 vrouwen. Dat is het hoogste aantal kinderen sinds lange tijd, zie de reeks VN-rapporten “Children and Armed Conflict.” Heel veel mensen worden nog vermist. Er is geen schoon drinkwater. Honger is een groeiend probleem in Gaza, waarschuwt VN-hulporganisatie OCHA.

In Noord-Gaza, waar amper noodhulp terechtkomt, leidt een op de zes kinderen tot 2 jaar oud aan acute ondervoeding. Er zijn nauwelijks functionerende ziekenhuizen en mensen worden geopereerd en geamputeerd zonder noemenswaardige verdoving. Veel vrouwen in Gaza krijgen een miskraam of verliezen hun pasgeboren kindje vanwege de extreme omstandigheden. Er dreigt een invasie in Rafah, waar 1,4 miljoen mensen naartoe zijn gevlucht. Zij kunnen nergens naar toe, de grens met Egypte zit dicht. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) oordeelde dat Israël er alles aan moet doen om een genocide te voorkomen, onder andere door te zorgen voor voldoende humanitaire hulp en basisvoorzieningen. Het geweld gaat echter door en de hulp neemt juist af.

Reden voor de organisatoren om zaterdag 16 maart de straat op te gaan. Zij willen:

– Een permanent staakt-het-vuren
– Onmiddellijke humanitaire hulp in heel Gaza
– Vrijlating van alle gijzelaars
– Een duurzame vredesoplossing met behulp van lokale NGO’s

Deelnemers aan de bijeenkomst aanstaande zaterdag wordt gevraagd om symbolen van vrede mee te nemen, zoals een bord van karton met een afbeelding van een duif met een olijftak. Nationale vlaggen kunnen thuis blijven, want we staan open voor iedereen. Laten we het leven van ieder mens koesteren, waar je ook woont. Kom naar de Dam voor een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Wanneer: zaterdag 16 maart van 14.00 tot 15.00 uur.
Waar: Tegenover het Paleis op de Dam
Vorm: stiltekring

De vredesmanifestatie wordt ondersteund door verschillende vredesorganisaties en religieuze organisaties en een vakbond. Waaronder Artsen voor Vrede, Kerk en Vrede, Pax voor Vrede, het International Peace Bureau (Nobelprijswinnaar voor de Vrede), en FNV.

Zie de website van Peace SOS: www.peacesos.nl.

Dam, Amsterdam

Damplein
Amsterdam
Toon op Google Maps