1700988262204

We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het wankelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar we worden niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan niet te gronde.

(2 Korinthiers 4: 8-12)

Advent staat voor de deur, een periode van verwachting en verlangen naar gerechtigheid, juist temidden van lijden en onrecht. In Gaza werden al meer dan 14.000 mensen gedood, van wie de helft kind. Naast bommen en kogels zijn nu ook honger en ziekte serieuze gevaren voor Gazanen, die nog altijd amper hulpgoederen krijgen.

Waar de terreur van Hamas onmiddellijk werd veroordeeld, zijn de reacties op Israëlische terreur veel aarzelender, of zelfs steunend. Het leidt tot de verbijsterende en beklemmende vraag of de levens van Gazanen soms minder waard zijn.

Het Christelijk Collectief Geen Genocide In Gaza en een groep Palestijnen in Nederland organiseren daarom opnieuw een wake voor Gaza. In de Dominicuskerk aan de Spuistraat 12A in Amsterdam zullen we op zondag 3 december vanaf 19:30u samen bidden voor alle doden die de laatste weken vielen en voor ieder die in Gaza en de Westbank nog steeds vecht om te overleven.

Het is een wake in de eerste plaats voor en door Palestijnen. We willen een ruimte bieden om te rouwen met en voor de mensen van Gaza, om uiting te geven aan onze gevoelens van verbijstering, verdriet en angst. De wake heeft een open en interreligieus karakter, met bijdragen van christenen, moslims, Joden en niet-gelovige mensen. We willen ons verbinden met iedereen die verlangt naar een einde aan geweld, bezetting en blokkade, en een land en wereld waarin alle mensen vrij en gelijkwaardig zijn.

Bethlehem heel alle vieringen rond Kerstmis geannuleerd. De leiders van de kerken in Palestina roepen op Advent en Kerst sober te vieren, vastend, hun stem verheffend, en hopend op een snel einde van het bloedvergieten. Wij sluiten daarbij aan, ook met andere initiatieven. Zo komt er een Adventskalender waarin elke dag een Palestijn of verhaal uit Gaza centraal staat. Ook zullen we tijdens de Advent dagelijks een videoboodschap online zetten.