Volgens Annelien De Dijn (Universiteit Utrecht) zijn we in verwarring over onze vrijheid. We zien het als kernwaarde in ons leven, maar we weten amper nog wat we ermee bedoelen. In de huidige 21e eeuw omarmen we vooral een individualistisch vrijheidsbegrip: de vrijheid om door anderen met rust te worden gelaten. Waar komt deze vrijheidsopvatting vandaan? En waarom is deze visie op vrijheid dominant geworden?

Na haar lezing gaat De Dijn in gesprek met politicoloog Gaard Kets (Radboud Universiteit) over de ontwikkeling van ons vrijheidsbegrip en de spanningen die botsende visies op vrijheid met zich mee brengen. Is door de coronacrisis ons neoliberale begrip van vrijheid onder druk komen te staan? Biedt dit kansen om terug te gaan naar een meer gemeenschappelijk vrijheidsbegrip? En waarom zouden we dat moeten willen?

Online lezing
De lezing op 17 juni is online te volgen via een livestream op het YouTube-kanaal van Radboud Reflects. De lezing is daar ook terug te kijken. Inschrijven om een reminder te ontvangen kan via de website van Radboud Reflects. Op de website is ook meer informatie over de sprekers te vinden.