Dit zijn geen tijden om onverschillig of passief te zijn. Toch voelen veel mensen zich verlamd bij de grote crises waar de wereld mee kampt. We gaan dat natuurlijk niet oplossen, maar we zoeken deze dag wel naar inspiratie voor een hoopvolle houding, voorbij de onverschilligheid. Dat doen we aan de hand van het leven en werk van Martin Luther King, die bekend is geworden van zijn legendarische woorden: ‘Ik heb een droom – I have a dream’.

Peter Sierksma schreef vorig jaar het boekje Lessen van King, waarin hij zes levenslessen destilleert uit het werk van King die ook voor vandaag relevant zijn. Sierksma studeerde Amerikaanse geschiedenis in Leiden, waarbij het verhaal van de Civil Rights Movement van M.L. King een centrale rol in zijn studie speelde.

King stond in de jaren zestig in nauw contact met Abraham Heschel die in hem ‘een stem als die van de profeten in Israël’ herkende. We besteden aandacht aan hun relatie. Ook bespreken we één van de befaamde preken van King.

Begeleiding

Peter Sierksma is journalist en historicus. Hij is oud-redacteur van Trouw en schrijft o.a. voor het Nederlands Dagblad.
Bert Altena is theoloog en gepromoveerd in de homiletiek (preekkunde).

Programma

9.00 Ontvangst met koffie/thee
9.30 Lezing Peter Sierksma: zes lessen van King
10.30 koffie/thee
10.45 Lezing Bert Altena: de profetische prediking van King
11.45 vragenrondje
12.00 lunch, optioneel: korte wandeling door gebied Drentse Aa
13.30 Bespreking preek van M.L. King, Getransformeerde non-
conformisten (uit: Sterk door de liefde) (foto: Roelant Meijer)
14.30 koffie/thee
14.45 Gezamenlijke nabespreking: voorbij de onverschilligheid?
16.00 Afsluiting

De Summerschool in Drenthe is een initiatief van dr. Bert Altena. In dit verband zijn er in juli 2024 twee Summerschool studiedagen die afzonderlijk zijn te volgen: op 4 en 18 juli. In deze folder vind je alle informatie.