Tijdens de conferentie presenteert Laurens ten Kate zijn nieuwe boek Wereldtijd. Essay over de vraag van de vreemdeling. In het boek laat Ten Kate zien dat de balans tussen het vertrouwde en het vreemde in onze tijd steeds meer onder druk komt te staan, maar dat de verstoring van die balans ook oude wortels heeft, die ons duizenden jaren terugvoeren in de tijd.

Hoe ziet een wereld eruit waarin de vreemdeling niet langer een uitzondering is, maar de regel? Een wereld waarin we allemaal vreemdelingen zijn geworden, voor elkaar en voor onszelf? En moeten we zo’n wereld toejuichen of bestrijden? Maar hebben we eigenlijk wel de luxe van een dergelijke keuze? Dat valt te betwijfelen, want de vreemdeling laat zich niet wegsturen en blijft ons vragen: ga met mij een band aan, ook al hebben we helemaal geen band.
Ten Kate verkent de mogelijkheden van zo’n ‘band zonder band’ filosofisch, historisch en beeldend, in een dialoog met denkers als Augustinus, Arendt, Taylor, Nancy en Derrida, en met kunstenaars: van Sandro Botticelli via Paul Signac naar Jim Jarmusch, Marina Abramovich en Hans van Maanen.
Vrijzinnige religiositeit en humanisme
De conferentie is ook een terugblik op de leerstoel ‘Vrijzinnige religiositeit en humanisme’ die Ten Kate bekleedt. Ook het werk dat de afgelopen 10 jaar vanuit deze leerstoel is verricht komt aan bod. De conferentie is dan ook breed toegankelijk voor ieder die geïnteresseerd is, binnen en buiten de universiteit. In de ochtend is er een plenair rondetafelgesprek waarin vier sprekers een reactie geven op Wereldtijd; het publiek krijgt volop kans om daarna mee te discussiëren. ’s Middags zijn er workshops over vrijheid, verbeelding, zin zoeken, goed ouder worden. Dit zijn ook de kernthema’s van de leerstoel.
Praktische informatie
Datum: 9 mei 2025
Locatie: Universiteit voor Humanistiek, Kromme Nieuwegracht 29, Utrecht
Tijdstip: 9.30 tot 17.00 uur
Kosten voor de conferentie: € 20,- inclusief lunch en borrel. Studenten en medewerkers van de UvH hebben gratis toegang. Aanmelden is verplicht, ook voor wie gratis toegang heeft.
Meer informatie over de sprekers en het volledige programma is te vinden op de website van Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed (SSVG)