De barmhartige Samaritaan

Een man is op reis, en wordt overvallen. Half dood ligt hij aan de kant van de weg. Twee mensen van wie je hulp zou verwachten, lopen met een boog om hem heen. Maar een Samaritaan, iemand uit de marges van de samenleving, schiet de man te hulp. Jezus vertelt dit verhaal wanneer iemand hem vraagt: wie is mijn naaste? Met het verhaal draait Jezus de vraag om: het gaat er niet om voor wie jij zou moeten zorgen, maar wie jouw hulp nodig heeft.

Iedereen zorgt voor zichzelf?

Theoloog Matthijs den Dulk geeft tekst en uitleg bij de context waarin het verhaal geschreven werd. Wie waren de Samaritanen? Waarom was Jezus’ perspectief zo revolutionair? Socioloog Mark van Ostaijen stelt dat zorg voor anderen zich moeizaam verhoudt tot een toenemende zelfzorg. Bovendien zijn we als maatschappij zo geneigd om alles vanuit het individu te verklaren dat we weinig oog meer hebben voor sociale processen.

Autonomie en individualisering

Na twee korte lezingen gaan beide sprekers met elkaar in gesprek: kun je ook iemands naaste zijn als de ander geen hulp nodig heeft? Durven we, in een samenleving die autonomie zo hoog in het vaandel draagt, nog wel om hulp te vragen? En wanneer heeft iemand onze hulp eigenlijk nodig: alleen als hem actief kwaad wordt aangedaan, of ook als hij het minder heeft dan wijzelf? Heeft de wereld behoeft aan meer barmhartige Samaritanen?

Praktische informatie:

Datum: dinsdag 10 september 2019
Tijd: 20.00-21.45
Entree: € 7,50
Voor meer informatie: klik hier

LUX Nijmegen

Mariënburg 38-39. Nijmegen
Toon op Google Maps