Kleuren horen

Terwijl de meeste mensen kleuren zien en smaken proeven, is ongeveer één op de twintig mensen in staat kleuren te proeven en geluid te zien. Bij mensen met synesthesie, zoals dit vermogen heet, lopen de verschillende zintuiglijke ervaringen dwars door elkaar heen. Volgens neurobioloog Tessa van Leeuwen moeten we synesthesie echter niet zien als een uitzondering op de regel van vijf perfect onderscheiden zintuigen. Integendeel, misschien zijn we allemaal wel een beetje synestheet. Wat is synesthesie en wat vertelt het ons over de samenwerking van onze zintuigen?

Anders kijken

Het was Aristoteles die onze vijf zintuigen voor het eerst onderscheidde en het bestaan van andere zintuigen met kracht ontkende. Maar hoe normaal is deze manier van denken over zintuigen eigenlijk? Wat is de invloed van taal op hoe we dingen waarnemen? Volgens filosoof Leon de Bruin bepalen onze ideeën over ‘hoe je zou moeten waarnemen’ wel degelijk hoe we denken dat onze zintuigen werken. Anders leren kijken, denken en spreken over zintuigen heeft dan ook zeker invloed op hoe we de wereld ervaren. Hoe kunnen we ook anders denken over zintuigen? En is het idee van de vijf zintuigen niet veel te beperkt?

Geïnteresseerd?

Kijk voor meer informatie op https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2022/zintuigen-we-5-8-28-lezing-gesprek/

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.