In wat nu Spanje en Portugal is, bestond in de middeleeuwen het welvarende rijk Al-Andalus. Vijfhonderd jaar later zijn hun nakomelingen nog steeds trots op hun Andalusische achtergrond. Moslims, joden en christenen leefden achthonderd jaar naast en met elkaar in het gebied, totdat de nieuwe christelijke machthebbers joden en moslims uit het rijk verdreven. De unieke mix van culturen die eeuwenlang vormgaf aan het bloeiende rijk Al-Andalus, of Sefarad, zoals joden het gebied noemen, verdween. De verdreven joden en moslims trokken onder andere naar Marokko.

https://www.youtube.com/watch?v=2R3vmJsbMkY&t=14s
Bron: www.youtube.com

Hicham Ghalbane (fotografie) en Rick Leeuwestein (verhalen) legden meer dan veertig van deze Andalusische Marokkanen vast in een boek. Een deel van deze portretten is tentoongesteld in het Kunstkabinet van het Joods Museum. Nederland werd voor duizenden Sefardisch-Portugese joden na hun verdrijving van het Iberisch Schiereiland een toevluchtsoord en tweede thuis. Ons land kent nu nazaten uit Al-Andalus die van oorsprong jood, moslim of christen zijn.

Naast het boek en diverse tentoonstellingen, is eind 2022 een verfilming van het boek gerealiseerd. Op diverse plekken in Nederland is de film nu te zien. Meer informatie over het waar en wanneer van de filmvertoningen is te vinden op deze webpagina.

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.