“Gisteren waren we in Rotterdam en hadden we best bijzondere gesprekken,” vertelt Danique Ottens (18) die links tegenover me zit. Ze studeert grafische vormgeving aan hogeschool ArtEZ in Zwolle. Haar studiegenoot Sarah Coste (20) zit naast haar en vertelt dat de OV Studentenkaart hen veel mogelijkheden biedt. “Dat is ideaal voor de studieopdracht die we nu uitvoeren.”

Aan de andere kant van het gangpad slaat een vrouw van rond de zestig het tafereel vol verwondering gade. “Wat goed dat jullie dit doen,” zegt ze en ze mengt zich in het gesprek. “Doordat mensen veel in hun mobiele telefoons of andere beeldschermen bezig zijn, is er veel minder contact tussen mensen.”

De 'ander' ontmoeten

“De aard van de opdracht is om ‘de ander’ te ontmoeten. De ‘ander’ is eigenlijk het tegenovergestelde van wie je zelf bent,” vertelt Sarah als ik ruim een week later weer even contact heb met beide studenten. “Elke dag komen we langs honderden mensen die we niet kennen, terwijl we misschien veel interessante ontmoetingen mislopen,” zo blikt ze terug op het experiment. “Het doel was om, zoals in de opdracht staat, een interventie te creëren waardoor vreemden met elkaar in contact komen op een laagdrempelige manier.”

“Wij kozen ervoor ons te richten op reizigers, omdat wij allemaal wel eens in de trein zitten en eigenlijk amper gesprekken voeren met medereizigers,” zo vult Danique aan. “We zagen daar de meeste potentie in omdat er dagelijks ruim een miljoen treinreizigers in Nederland zijn. Dit zijn allemaal kansen voor ontmoetingen. Daarom bedachten we om spellen te spelen met reizigers. Het aangaan van een gesprek wordt op die manier wat makkelijker.”

Hoeveel dagen zijn jullie onderweg geweest? Kunnen jullie wat meer vertellen over bijzondere ontmoetingen?

“We zijn in totaal drie dagen op pad geweest en meestal heel enthousiaste reacties gekregen,” zegt Sarah. “Wat me bijbleef was de ontmoeting met een oudere man. Eerst zei hij dat spelletjes niet echt zijn ding waren, maar hij stemde toch in. We begonnen met het spel en al snel raakten we in gesprek, hij vertelde over zijn leven en dat hij inmiddels met pensioen was.”

Danique: “Toen we hem uitlegden wat ons doel was met dit project, vertelde hij dat het voor hem ook belangrijk was om contact te leggen met anderen. We vroegen hoe hij dit dan deed, en zijn antwoord was: ‘Ik begin gewoon altijd over het weer, en daarna vraag ik: heb je ook zoveel vrije tijd?”. Blijkbaar is dit dus de perfecte ijsbreker voor gepensioneerden om met elkaar een praatje te maken.”

“Ook spraken we met een jongeman die aan het afstuderen was voor de opleiding bedrijfskunde,” vult Sarah aan. “Hij vond het aangenaam om het reizen en studeren te onderbreken met een spelletje. Zo kon hij even zijn hoofd legen en er ontstond een gezellig gesprek. Hoewel onze insteek niet eens per se was om voor afleiding te zorgen, was dit dus wel een mooie bijkomstigheid.”

station-3714601_1280
Beeld door: Pixabay

Wat heeft de opdracht met kunst en verbeelding te maken?

“De opdracht heeft niet direct met grafische vormgeving te maken, het is eerder een vorm van Social Design. Dat houdt in dat je situaties of interventies ontwerpt op sociaal gebied. Dit is ook waar Manon, onze begeleidend kunstenaar in gespecialiseerd is. We hebben zelf een gezelschapsspel ontwikkeld en bij het maken van ons spel konden we onze grafische kwaliteiten laten zien. Uiteindelijk hebben we onze eigen versie van ‘Wie ben ik’ gemaakt met allerlei verschillende beroepen. Hierdoor kunnen mensen die het spel spelen ook iemand kiezen waar ze zich mee verbonden voelen,” vertelt Danique.

Wat hebben jullie ontdekt of geleerd over mensen, communicatie en de maatschappij?

“De meeste mensen staan open voor contact met vreemden,” zo evalueert Sarah. “We merkten dat vanuit het spel makkelijk een gesprek ontstond. Niet altijd de meest diepe gesprekken, maar het maakte het reizen gezelliger. Vooral van oudere mensen kwam de reactie dat het vroeger allemaal heel anders was en iedereen meer met elkaar praatte. Ze legden de oorzaak hiervan vaak bij telefoon- en computergebruik, en vonden dat vooral de jongere generatie daar te veel mee bezig is en zich daardoor afsluit van de omgeving.”

Ook verontschuldigden oudere mensen zich, zo merkten de beide studenten. Danique: “Ze legden dan uit waarom ze niet zelf het initiatief hadden genomen om het gesprek aan te gaan.”

Onverwacht

Danique en Sarah zijn onverwacht op mijn pad gekomen, terwijl ik naar een afspraak ga voor Nieuw Wij. ‘Verbind de verschillen’ is het motto van de website waarvoor ik op reis ben. En nog voordat ik de trein uitstap, ben ik door deze twee onbekende vrouwen van een jongere generatie uitgenodigd om mijn smartphone los te laten en contact te leggen. Een kleine glimp van een nieuwe wereld?

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.