mourning-1547634_1920Ongeveer zes op de tien uitvaarten in Nederland zijn tegenwoordig crematies en dat zullen er in de toekomst alleen nog maar meer worden. Dit betekent dat we steeds vaker voor de keuze worden gesteld wat te doen met de as van de overledene. Vanwege de Nederlandse wetgeving hebben we tenminste vier weken de tijd om de knoop door te hakken. Op Nieuwwij.nl een top-10 van de meest favoriete en opmerkelijke keuzemogelijkheden.

Door: Simone Snakenborg

1. Verstrooien op een apart veldje bij het crematorium of de begraafplaats
Een wat saaie numero één, helaas. Maar goed, tot op heden kiezen naar schatting drie van de vier families ervoor om de as uit te strooien of te laten verstrooien op een strooiveldje bij het crematorium of op een begraafplaats. Snel, goedkoop (vaak net zo duur als de goedkoopste strooibus of urn in ontvangst nemen) en gemakkelijk, vooral als je je ongemakkelijk voelt in deze situatie.

2. Verstrooien op zee of in overig natuurwater
Je kunt ook ervoor kiezen om de as te laten verstrooien op zee, een meer of in een rivier. Dat kan je laten doen of zelf erbij aanwezig zijn of je kunt een privé-vaartuig boeken voor een heel gezelschap. De prijzen liegen er niet om, maar dan heb je ook wat.

3. Verstrooien in de lucht, per vliegtuig, helikopter, luchtballon, vuurpijl of buiten de dampkring
Wil je het hogerop zoeken, kies dan voor een asbestemming op tenminste 20 kilometer hoogte. Origineel, uniek en wederom uitdagend voor budgetbewakers.

planet-581239__480

4. Zelf verstrooien
Je kunt het ook dichter bij huis zoeken: voor circa 60 euro de goedkoopste urn of asbuis gevuld mee naar huis nemen en de as verstrooien in de eigen tuin of een plek die betekenis heeft voor jou of de overledene. In Nederland is het officieel alleen toegestaan om as te verstrooien indien de grondeigenaar hiervoor toestemming geeft. As verstrooien met de wandelstok met behulp van wandelstok de Tolad is ook een mogelijkheid.

Overigens, onlangs werd duidelijk dat je de as niet per se zelf bij het crematorium in ontvangst hoeft te nemen. Een kleine hoeveelheid kan per post worden verzonden in een memory zakje. Handig om te weten dat moeder ook op de post mag.

5. Urn of kunstwerk
Er zijn talloze bewaaropties voor as. Soms zijn het werkelijk prachtige kunstwerken in steen, glas, metaal, plastic of ander materiaal waarin de as voor langere tijd kan worden bewaard: thuis, in een columbarium (een urnenmuur met nissen) of een urnentuin.

6. Urn begraven
Een urn kan op verschillende manieren worden begraven. In bijvoorbeeld de eigen tuin of op de begraafplaats in een bestaand of een eigen graf. Opmerkelijk zijn tegenwoordig de afbreekbare urnen met soms een zaailing of loot van een plant of boom. Door de urn te begraven verwordt de as tot voedsel van wat er bovenop groeit. Moeder als grondstof.

tree-338211_12807. Assieraden
Anno 2017 ervaren nabestaanden de overledenen relatief lang dichtbij in hun leven. De tijd van snel het gebeurde loslaten en het gewone leven weer oppakken hebben we achter ons gelaten. Uitvaarttoeleveranciers en kunstenaars spelen hier slim en creatief op in door sierraden te ontwerpen waarbij een gedeelte van de as dicht op de huid kan worden gedragen. De trouwring van moeder met een nieuwe bestemming of een hanger dicht op het hart?

8. Knuffelurnen
Knuffelurnen zijn kleine urnen zijn in allerlei vormen, van stenen tot harten, vogeltjes, bloemen, enzovoort, enzovoort, met steeds daarin een kleine hoeveelheid as bewaard. Voor in de huiskamer of op het nachtkastje. Een bescheiden herinnering die vanwege het uiterlijk niet altijd de link legt met de inhoud. Moeder op de schoorsteenmantel?

9. Tatoeages
As kan worden in de huid worden getatoeëerd, om zo de overledene in de huidporiën mee te kunnen dragen. Helemaal risicoloos is deze asbestemming overigens niet. De as kan schadelijke stoffen bevatten die direct door het bloed worden opgenomen. Minister Schippers van Volksgezondheid heeft astatoeages vanwege dit risico vorig jaar afgeraden.

10. As eten
Een merkwaardige en een nog ongezondere asbestemming is het zelf opeten van de as. In de as die je eet bevinden zich ook resten van de kist, kleding, kiesvullingen en alles wat er in de oven aanwezig was tijdens het verhittingsproces. Geen aan te bevelen optie dus. Maar er is een enkeling de het doet: het nuttigen van de as van een overleden geliefde. Gitarist Keith Richards van The Rolling Stones koos voor een iets minder ongezonde variant. Nadat de urn van zijn vader was omgevallen, was er een beetje as gemorst. Hij zal hebben gedacht: ‘Wat moet ik hiermee?’ en heeft het toen als een lijntje coke opgesnoven. Wat zou moeder hiervan hebben gevonden?

Simone Snakenborg (1969) is mede-oprichter en vice-voorzitter van de onafhankelijke geloofsgemeenschap Ekklesia Tilburg en ritueelbegeleider. Voor meer informatie klik hier.

Simone Snakenborg

Simone Snakenborg

Ritueelbegeleider

Simone Snakenborg (1969) is medeoprichter en vicevoorzitter van de onafhankelijke geloofsgemeenschap Ekklesia Tilburg en ritueelbegeleider.
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.