Uitzendingen

Seizoen 2 #10: eindejaarsspecial Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #9: Regisseur en documentairemaker Roozbeh Kaboly Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #8: Bonte Was Podcast over validistisch taalgebruik Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #7: Inspiratie of culturele toe-eigening in de foodwereld? Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #06: Zomers tussendoortje Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #05 Diversiteit in de politiek Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #04 Berichtgeving naar aanleiding van de dood van George Floyd Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #03 Janice Deul Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #02 Blinde vlekken kwartet Bron: anchor.fm
Seizoen 2 #01 Corona Bron: anchor.fm
#05 Funda Müjde Bron: anchor.fm
#04 Karin Sitalsing Bron: anchor.fm
#03 Rasit Elibol Bron: anchor.fm
#02 Nicole Terborg Bron: anchor.fm
#01 Madeleijn van den Nieuwenhuizen Bron: anchor.fm

Shownotes

#5 Funda Müjde: "Nodig ook eens rolstoelgebruikers op TV uit als het niet over hun rolstoel gaat"

Funda-Müjde-comp-c-Gregor-Servais
Funda Müjde Beeld door: Gregor-Servais

Funda Müjde heeft niet alleen journalistieke ervaring als columnist voor De Telegraaf, maar ook heeft zij ervaring met media omdat ze als actrice vaak werd uitgenodigd in talkshows. In de vijfde aflevering van Bonte Was Podcast vertelt ze aan Zoë en One’sy hoe ze vroeger vaak als “Turkse actrice” werd aangekondigd en hoe dat opeens veranderde toen ze in een rolstoel terecht kwam. Ook bespreken ze blinde vlekken van mediamakers als het gaat om mensen met een beperking. Er worden in deze podcast natuurlijk weer prijzen uitgereikt in de vorm van een fles wasmiddel en een effen T-shirt en Atta de Tolk vatte op het eind het gesprek van Funda, One’sy en Zoë weer samen in een gesproken column. Lees meer over de uitzending met Funda Müjde.

#4 Karin Sitalsing: "Amsterdam is ook gewoon een regio!"

Karin-Sitalsing
Karin Sitalsing Beeld door: Karin Sitalsing

Als journalist Karin Sitalsing haar visitekaartje met ‘Noorderling’ erop laat zien, gaan mensen er meestal vanuit dat ze uit Amsterdam-Noord komt. Maar Karin woont en werkt in Groningen en begrijpt weinig van de enorme focus die (ook bij journalisten) vaak op de Randstad/Amsterdam lijkt te liggen. Aan Zoë en One’sy vertelt de Brabantse waarom ze ooit in Noord-Nederland ging werken, welke clichés over de provincie echt niet meer herhaald hoeven te worden en waarom journalisten uit ‘de regio’ eens moeten ophouden met hun Calimero-complex. Met zijn drieën kiezen ze twee gelukkigen die het effen t-shirt ontvangen voor hun scherpe oog voor diversiteit, en reiken ze een fles wasmiddel uit aan een medium dat nog wat blinde vlekken heeft weg te wassen. Alles wordt weer mooi samengevat door Atta de Tolk. Lees meer over de uitzending met Karin Sitalsing.

#3 Rasit Elibol: "Als Turks-Nederlandse journalist kun je het nooit goed doen”

Rasit-Elibol-comp-c-Bob-Bronshoff
Rasit Elibol Beeld door: Bob Bronshoff

Rasit Elibol wilde nooit een baan aannemen die hij kreeg vanwege zijn afkomst, maar besloot toch te solliciteren op een functie bij De Groene Amsterdammer. Het opinieblad zocht in de vacature specifiek naar bicultureel talent. Rasit werd aangenomen en schrijft nu, anders dan bij andere werkplekken, juist over racisme, discriminatie en diversiteit. Aan Zoë en One’sy legt hij uit waarom hij die onderwerpen eerst vermeed, welke rol zijn Turkse achtergrond speelt bij het maken van verhalen en de tips die hij heeft voor beginnende journalisten van kleur. Zowel Rasit, One’sy als Zoë delen hun voorbeelden van blinde vlekken in de media wat betreft religie en afkomst en besluiten met zijn drieën wie deze aflevering een effen T-shirt of een fles wasmiddel toegestuurd krijgt. Atta de Tolk vat tot slot het hele gesprek nog een keer samen. Lees meer over de uitzending met Rasit Elibol.

#2 Nicole Terborg: “Sommige journalisten hebben een God-complex”

Nicole-Terborg-comp-c-Rob-Kluitenberg
Nicole Terborg Beeld door: Rob-Kluitenberg

Journalist en programmamaker Nicole Terborg wist als kind al dat ze de journalistiek in wilde. Haar eerste ervaringen deed ze op op diverse redacties, maar door latere werkervaringen weet ze ook hoe het is om een van de weinige journalisten van kleur te zijn. Met Zoë en One’sy spreekt Nicole in aflevering 2 van Bonte Was Podcast over de lage mate van zelfreflectie van journalisten, belabberde Netflix-ondertiteling en waarom je als mediamaker van kleur je meerwaarde op een redactie veel meer moet benadrukken. Woordkunstenaar Atta de Tolk vat deze en andere gespreksonderwerpen samen in een column en de drie dames reiken in het Blinde Vlekken Kwartet naast een effen T-shirt, niet één maar twee flessen duurzame wasmiddel uit waarmee blinde vlekken kunnen worden weg gewassen. Lees meer over de uitzending met Nicole Terborg.

#1 Madeleijn van den Nieuwenhuizen: “Verandering begint bij empathie voor een groep waar je niet deel van uitmaakt”

Madeleijn-van-den-Nieuwenhuizen-c-iemand
Madeleijn van den Nieuwenhuizen

In aflevering 1 van Bonte Was Podcast is Madeleijn van den Nieuwenhuizen van Instagram-account @Zeikschrift te gast. Madeleijn begon het account in 2016 omdat “het tijd was om de onzin in ’s Neerlands media aan de kaak te stellen! Van body-shaming tot elitair gezever”. Met Madeleijn praten Zoë en One’sy over wat haar in Nederlandse media opvalt qua stereotyperingen rondom gender en seksualiteit, waar ze denkt dat het aan ligt dat die stereotyperingen er nog zijn en welke tips Madeleijn heeft voor hoe het beter kan. Daarnaast bespreken ze met zijn drieën welk medium/programma met dit onderwerp goed op weg is en wie het nog wat beter moet doen in het Blinde Vlekken Kwartet. Ook vat woordkunstenaar Atta de Tolk aan het eind in een column samen waar de dames het over hebben gehad. Lees meer over de uitzending met Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

Speciale uitzendingen

duok

“Seksisme en racisme zijn geen meningen”

Dit voorjaar draaiden radio-dj One’sy Muller en onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou…

thumbnail NW-Tineke (2)

Bonte Was Podcast special: Tineke de Nooij

Tineke de Nooij was de eerste vrouwelijke radio-dj van Nederland en doorbrak daarna als…

SPECIAL: Blinde Vlekkenkwartet in samenwerking met Vers in de Pers (NVJ) Bron: anchor.fm

Podcast Platforms

Spotify

Bonte Was Podcast is op de volgende platforms te beluisteren: SpotifyApple Podcasts – Anchor – Google Podcasts – Breaker – Pocket Casts – RadioPublic

Achtergrond

Bonte Was Podcast borduurt voort op het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (AUP 2018) door de verhalen van journalisten te vertellen en hun ideeën te delen over hoe media inclusief kunnen worden. De focus in de podcast ligt op diversiteit in brede zin: afkomst, kleur, religie, queer, beperking, gender, stad/provincie. Ook willen we via Bonte Was Podcast inzichtelijk maken wat voor journalistieke mechanismen aan het werk zijn die bijdragen aan positieve en negatieve beeldvorming, denk aan: terminologie, onderwerpkeuze, perspectief en bronnenselectie.

Maak kennis met de podcast hosts One’sy Muller en Zoë Papaikonomou:

Zoë-Onesy-c-Nieuw-Wij

“Je moet als journalist altijd alert zijn op je blinde vlekken”

Zoë en One'sy zijn de bedenkers van Bonte Was Podcast., dat gaat over diversiteit en media