Wilders1vandaag (2)
Beeld door: YouTube/ EenVandaag

Jan Jaap de Ruiter schreef over het gedachtegoed van de PVV twee boeken. Het ene boek, De ideologie van de PVV. Het kwade goed en het goede kwaad (2012), is een weerlegging van en kritiek op het boek De schijn-élite van de valse munters. Drees, extreem rechts, de sixties, nuttige idioten, Groep Wilders en ik van Martin Bosma, PVV’er van het eerste uur en begin december 2023 gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Het tweede boek, The Dutch Party for Freedom. An Analysis of Geert Wilders’ Thinking on Islam (2012), is een analyse van het boek Marked for Death. Islam’s War Against the West and Me van Geert Wilders. Beide boeken van de Ruiter zijn hier (naar beneden scrollen) vrij te downloaden.

In deze artikelenserie volgt Jan Jaap de Ruiter de wederwaardigheden van de PVV in de kabinetsformatie en legt hij de handelingen en uitspraken, met name die verband houden met moslims, van partijleider Wilders en partij-ideoloog Martin Bosma, langs de meetlat van de eigen ideologie. Jarenlang kon de PVV werken aan haar gedachtegoed en heeft ze alles ingezet om het te verspreiden. Nu de partij zich in het centrum van de macht bevindt kan zij haar gedachtegoed daadwerkelijk waarmaken. Wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend of blijft hij te heet om te consumeren? Tast de partij de democratie aan of weet de democratie de partij te weerstaan? De toekomst zal het leren.

Deze serie verschijnt ook in het Engels op de website van Rozenberg Quarterly en op de blog van Jan Jaap de Ruiter.

Jan Jaap de Ruiter (1959) is als arabist verbonden aan Tilburg University. Hij schrijft deze serie op persoonlijke titel. Via dit mailadres kunt u contact met hem opnemen. Elke nieuwe aflevering wordt ook gedeeld op Facebook, X en Linkedin.

Lees de gepubliceerde artikelen

islamofobia-Mezquita-de-Mujeres

Geert Wilders: “Islam is geen religie. Het is een totalitaire ideologie”

Jan Jaap de Ruiter over de wederwaardigheden van de PVV (1)

maxresdefault

Wilders, de Franse Revolutie en de wereld van de islam

Jan Jaap de Ruiter over de wederwaardigheden van de PVV (2)

4691348727_b5a18bf13b_o

Verliest een vos met zijn haren ook zijn streken?

Jan Jaap de Ruiter over de wederwaardigheden van de PVV (3)

Plenaire zaal

Ons parlement “ontstaan door de dreiging van de islam”

Jan Jaap de Ruiter over de wederwaardigheden van de PVV (4)