Uit dit laatste onderzoek bleek dat in de vier grootste Nederlandse kranten vooral negatief over moslims wordt geschreven. Moslims worden vaak met terreur geassocieerd, zijn ‘de ander’ in een wij/zij frame en het stereotype beeld van de onderdrukte moslima komt regelmatig aan bod.

In een nieuw follow-up onderzoek gaat Balcik met hulp van anderen kijken hoe het is gesteld in de tv-wereld. Wat zijn de vaakst voorkomende onderwerpen als het gaat over ‘de moslims’ en/of de islam? Hoe vaak komen moslims zelf aan het woord? Hoe wordt een item in beeld gebracht? Wat voor illustraties (plaatjes en filmpjes) worden er in welke context gebruikt? Deze vragen zullen worden beantwoord door over een periode van drie maanden de items over moslims in WNL Goedemorgen Nederland, Een Vandaag, NOS 20.00 uur journaal, Nieuwsuur, Op1 en De Nieuwe Maan te analyseren. De bevindingen worden na afloop gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger, waar we in gesprek willen we gaan met vertegenwoordigers van de bovengenoemde tv-programma’s.

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects, een vredesorganisatie die bestaat uit jonge professionals van diasporagroepen. Ze komen bij elkaar voor dialoog, onderzoek en empowerment. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op de websites van Nieuw Wij en Republiek Allochtonië.

media3

Is er minder aandacht voor islam en moslims in de media?

Factcheck door politicoloog en onderzoeker Ewoud Butter

1280px-Three_Muslim_girls_in_tudungs_-_20100718

Moslim… Zwart…? Het vijandbeeld wisselt, maar doet zijn werk

De Nederlandse Publieke Omroep kan wel wat islamisering gebruiken

6af8fea4-5822-41f6-99f9-1cce35dbbcfd

Moslims op TV: het ongemak van Srebrenica

Hoe wordt de genocide van 1995 besproken bij de Nederlandse Publieke Omroep?

Schermafbeelding-2018-09-03-om-07.05.24-1188×668

Goedemorgen Nederland en moslims

Eerste bevindingen van het onderzoek Moslims op TV door Tayfun Balcik

Tayfun Balcik

Tayfun Balcik onderzoekt beeldvorming moslims op TV

“Ik nodig mensen uit om kritisch met ons mee te kijken”

Ewoud-Tayfun

Onderzoek Moslims op TV van start

Onderzoek naar items over moslims en islam door nieuws- en praatprogramma’s op TV