Stories of belonging verwijst naar een serie verhalen over jongeren en hun behoefte om bij een bepaalde gemeenschap te horen, zoals een groep of organisatie waar zij zich thuis en geborgen voelen. Het gaat in de verhalen ook over in- en uitsluiting. Wanneer word ik geaccepteerd en gerespecteerd door mijn omgeving? Waar hoor ik thuis? En waar voel ik me thuis?

Hoe gaan jongeren met verschillende levensovertuigingen om met deze zoektocht? Het gaat in de verhalen over ‘horen bij de Nederlandse samenleving’ en tegelijk over de band met de levensbeschouwelijke gemeenschap waarvan de jongeren onderdeel zijn. De video’s zijn telkens gekoppeld aan een wat uitgebreider interview in artikelvorm. Zie de links naar de vijf video’s en verhalen hieronder.

De Nieuw Wij Academy biedt zowel een lessenserie voor VO en MBO als gespreksstarters voor jongeren aan. Zie www.nieuwwij.nl/academy.

In de serie staan Noud Fortuin (protestants-christelijk), Enaam Ahmed Ali (islamitisch), Sofyan El Bouchtili (atheïstisch), Dewwret Sitaldin (hindoeïstisch) en Anouk Dorfmann (joods) centraal. Zij laten de veelzijdigheid van hun levensbeschouwelijke identiteit zien. Hoe bewegen zij zich tussen verschillende werelden? Hoe vinden zij een manier om zich zowel thuis te voelen in de Nederlandse samenleving als in hun levensbeschouwelijke gemeenschap?

De videoreeks geeft ook een beeld van de zoektocht en worsteling van de jongeren. Ze zijn ogenschijnlijk kwetsbaar door de positie die zij hebben in de samenleving. Ze zijn onderdeel van een minderheidsgroepering. Maar ondanks of juist dankzij deze positie laten zij de kijker zien hoe sterk ze zijn: ze vinden hun thuis op verschillende plekken en omarmen hun levensbeschouwelijke identiteit.

Dit Nieuw Wij-project is mede mogelijk gemaakt door Fonds ZOZ.

Stories_of_Belonging_Anouk-Dorfmann-header

“Het is belangrijk de Joodse gemeenschap te laten herleven”

Stories of Belonging (5): Anouk Dorfmann

Stories-of-Belonging_DewwretSitaldin_header

“Weet wie je bent als jonge hindoe”

Stories of Belonging (4): Dewwret Sitaldin

Sofyan El Bouchtili – Beeld 1

“Ik wist niet goed of het oké was om niet gelovig te zijn”

Stories of Belonging (3): Sofyan El Bouchtili

Nieuw Wij Enaam Ahmed Ali – Beeld 1

“Diversiteit respecteren is voor mij een core value”

Stories of Belonging (2): Enaam Ahmed Ali

Nieuw Wij Videoreeks – Interview Noud Fortuin – Beeld 1

“LHBT-ers hebben recht op transparantie, ook in kerken”

Stories of Belonging (1): Noud Fortuin