Wie is Eva Klooster?
Ik ben onderzoeker met veel ervaring en betrokkenheid op het thema gelijke kansen.
In 1965 geboren in Amsterdam. Opgegroeid in het weiland naast Volendam. Sinds mijn 17de woon en werk ik in Amsterdam. Na de middelbare school studeerde ik politicologie aan de UvA, werkte ik in de horeca en de cultuursector en was ik actief als vrijwilliger voor antiracismeprojecten en zelforganisaties.
Vanaf 1992 werkte ik in verschillende functies voor de overheid en onderzoeksinstituten. Het versterken van gelijke kansen voor jongeren en vrouwen loopt als een leidraad door alles wat ik doe. Net als interesse en aandacht voor de doelgroepen die gezien worden als ‘moeilijk bereikbaar’. Ik hou van de combinatie van oprechte aandacht voor mensen en kwaliteit in werk. Sinds 2006 werk als zelfstandige, met vaste samenwerkingspartners in het veld van onderzoek.
Voor welke organisatie(s) werk je?
Ik ben zelfstandig onderzoeker. En ik werk graag samen tijdens onderzoek. Dat doe ik o.a. met de mensen van het onderzoekerscollectief, Verweij Jonker Instituut, Universiteit van Maastricht en onderwijsinstellingen. Als vrijwilliger werk ik met actieve buurtbewoners en informele organisaties die zich inzetten voor jongeren en vrouwen in een kwetsbare positie.
Met welk initiatief/project draag je bij om discriminatie te verminderen?
O.a. via de onderzoeken naar stage discriminatie en de concrete adviezen aan het onderwijs. Goed voorbeeld daarvan is het onderzoek dat ik in 2020 heb gedaan met de Universiteit van Maastricht: ‘(On)gelijk toegang tot stage en werk van hbo’ers met een migratieachtergrond’. Klooster, E., Meng, C., Bles, P., Monker, D., & Walz , G. (ROA 2020).
Hoe bereik jij het brede publiek met jouw werk?
Mijn laatste onderzoek naar ongelijke kansen van hbo’ers is opvallend veel gedeeld door hbo-studenten met een migratieachtergrond. Zij verspreiden het onderling ook veel. Vaak werd aangegeven zij heel blij waren met de aandacht voor dit vraagstuk en het grondige onderzoek. Het onderzoek is in eerste instantie geplaatst op de website van ROA. Toen ik het zelf deelde op linkedIn is het in korte tijd ruim 10.000 gedeeld.
Welke EN/EN identiteiten bezit jij?
Onderzoeker, moeder, vriendin, vrijwilliger, danser.
Waarvoor kunnen mensen jou bellen of welke vraag heb jij aan mensen of organisaties?
www.evaklooster.nl voor gedegen kwalitatief onderzoek.
Wil je ook een EN/EN-kaart ontvangen en deze delen op sociale media? Dat kan! Stuur een mail naar [email protected]. Mail een hoge resolutie foto van jezelf (meestal > 2 MB) en vermeld in de mail 5 identiteiten (persoon, beroep, hobby, maatschappelijke rol, etc). Dan krijgt u meestal binnen een dag uw persoonlijke En/En-kaart retour!