Template

Wie is Ewoud Butter?
Ik ben Ewoud Butter, een Brabantse Amsterdammer. Ik ben politicoloog en werk als zelfstandig onderzoeker, adviseur, publicist en toneelschrijver. Mensenrechten vormen een centraal thema in mijn werk en ik ben gefascineerd door de dunne en vaak troebele grenzen die bepalen of iemand de vrijheid heeft om zichzelf te kunnen zijn. Bijvoorbeeld de grenzen tussen ‘normaal’ en ‘niet-normaal’, tussen ‘goed’ en ‘fout’, tussen meerderheid en minderheid, tussen dogma en vrijdenken en tussen ‘centrum van de macht’ en ‘periferie’.

Voor welke organisatie(s) werk je?
Ik verdiep me nu 30 jaar in sociale vraagstukken. De onderwerpen variëren van inclusiviteit, integratie en radicalisering tot sociaal werk, onderwijs, islam, media en kunst & cultuur.
Ik werk als zelfstandige, maar als het even kan werk ik graag met andere zelfstandigen of met maatschappelijke organisaties. Samen met andere zelfstandige onderzoekers naar discriminatie ben ik lid van het onderzoekerscollectief . Mijn opdrachtgevers zijn de overheid, kennisinstituten, fondsen, maatschappelijke instellingen en theatergezelschappen.

Met welk initiatief/project draag je bij om discriminatie te verminderen?
Door middel van onderzoekspublicaties, achtergrondartikelen, factchecks en blogs op verschillende platforms en in het bijzonder op het door mij in 2005 opgerichte blog Republiek Allochtonië waarop ruim 500 verschillende auteurs en tientallen maatschappelijke organisaties gepubliceerd hebben.

Hoe bereik jij het brede publiek met jouw werk?
Behalve op Republiek Allochtonië en mijn persoonlijke blog, schrijf ik bijvoorbeeld voor het Kennisplatform Integratie en Samenleving en voor diverse blogs en media.

Welke EN/EN identiteiten bezit jij?
Ik ben vader, onderzoeker, theatermaker, muziekliefhebber en Bourgondiër.

Waarvoor kunnen mensen jou bellen of welke vraag heb jij aan mensen of organisaties?
Behalve voor een lekkere kop koffie, een onderzoek of een factcheck, kunnen mensen me altijd bellen als het gaat om de strijd voor mensenrechten in Nederland of daarbuiten. Omdat ik geloof in de kracht van verhalen, verwondering en verbeelding ga ik daarnaast graag met anderen op zoek naar verhalen uit heden, verleden of toekomst om die vervolgens te delen in de vorm van een artikel, een toneelstuk, een film of een podcast. Op mijn eigen site, www.ewoudbutter.nl, vind je mijn contactgegevens en veel van mijn publicaties.

Bekijk diverse filmpjes over de En/EN-campagne op het YouTube kanaal van Nieuw Wij Bron: youtube.com

Wil je ook een EN/EN-kaart ontvangen en deze delen op sociale media? Dat kan! Stuur een mail naar [email protected]. Mail een hoge resolutie foto van jezelf (meestal > 2 MB) en vermeld in de mail 5 identiteiten (persoon, beroep, hobby, maatschappelijke rol, etc). Dan krijgt u meestal binnen een dag uw persoonlijke En/En-kaart retour!

EN EN Header-presentatie – LOGO

Deel van Dossier

Nieuw Wij LAB!

In het project Nieuw Wij LAB staat de vraag centraal hoe we discriminatie  in de…