Wie is Zoë Papaikonomou?
Ik ben onderzoeksjournalist, mediadocent (oa UvA en VU), podcaster en onderzoeker. Mijn werk richt zich vooral op het gebied van diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie. Op dit moment produceer ik verschillende podcasts (oa Bonte Was Podcast & Nu Even Wel) en maak ik de interviewserie ‘Stoorzenders’ voor Nieuw Wij. Ik werk aan mijn tweede boek over ‘de wereld van de diversiteitsprofessional’ samen met Kauthar Bouchallikht.
In 2018 publiceerde ik mijn haar eerste boek samen met Annebregt Dijkman: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Over Inclusieve Journalistiek (AUP). Maandelijks geef ik een kritische blik op media in het Mediaforum van Spraakmakers op Radio 1.
Voor welke organisatie(s) werk je?
Als eigenaar van Diversity Media ben ik (op projectbasis) verbonden aan verschillende media-, kennis- en onderwijsinstituten zoals de Vrije Universiteit, de MBO Raad, Nieuw Wij, InHolland en Movisie en de Universiteit van Amsterdam.
Met welk initiatief/project draag je bij om discriminatie te verminderen?
Mijn werk is gericht op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie binnen media, onderwijs en maatschappelijke organisaties. Het verminderen van discriminatie is een belangrijk onderdeel om tot meer gelijkwaardigheid te komen. Concreet is Diversity Media partner een groot project tegen online discriminatie in de media – #DatMeenJeNiet, waarbij upstanders zich online inzetten om de sociale norm te veranderen dat discriminatie niet oké is.
Hoe bereik jij het brede publiek met jouw werk?
Mijn journalistieke producten zijn op verschillende platformen te vinden waaronder Nieuw Wij. Ik post regelmatig over diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie via sociaal mediaplatform LinkedIn.
Welke EN/EN identiteiten bezit jij?
Ik ben moeder, dochter, partner en zus (ik kan niet kiezen), vriendin, onderzoeksjournalist en -docente, ontrafelaarster van machtsstructuren en selectieve sportliefhebster
Waarvoor kunnen mensen jou bellen of welke vraag heb jij aan mensen of organisaties?
Ontrafelgesprekken en coaching op het gebied van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie.
Wil je ook een EN/EN-kaart ontvangen en deze delen op sociale media? Dat kan! Stuur een mail naar [email protected]. Mail een hoge resolutie foto van jezelf (meestal > 2 MB) en vermeld in de mail 5 identiteiten (persoon, beroep, hobby, maatschappelijke rol, etc). Dan krijg je meestal binnen een dag de persoonlijke En/En-kaart retour!