Wat is je drijfveer om de politiek in te gaan? En waarom voor DENK?

“Nederland is een kenniseconomie met universiteiten die aan de top van de wereld staan qua wetenschap en innovatie. Helaas is het zo dat veel van de kennis en kunde die we hebben niet altijd het beleid bepalen. Ik zag hoe het dossier zorg door de overheid onderhevig was aan politieke kleur en sentiment. Als je een liberaal kabinet hebt, dan bouw je een liberaal zorgstelsel op. Helaas heeft dat schade geleverd aan de groepen mensen met een laag inkomen die eerlijke toegang tot de zorg nodig hebben.”

Toen ik begon met werken bij DENK kreeg ik de ruimte om het beleid van DENK en de inbreng op zorg en de coronacrisis te baseren op wetenschap. Sindsdien spreek ik van ‘evidence-based politiek’. Alle puzzelstukken vielen toen voor mij op hun plaats. Als ik als wetenschapper verbeteringen wil zien in ons zorgstelsel, de volksgezondheid, en dat we zonder te veel schade uit de coronacrisis willen komen, dan moet ik niet aan de zijkant staan roepen hoe het anders moet. Bij DENK kan ik nu on stage zelf een bijdrage leveren aan de politiek die ten goede komt aan onze volksgezondheid en de burger.”

Wie is je politieke heldin (v/x/m)?

“Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), het jongste vrouwelijke congreslid ooit in de Verenigde Staten is mijn heldin. Ik zie mijzelf terug in haar. Een jonge vrouw uit een grote stad met een bi-culturele en wetenschappelijke achtergrond. Ik zie dat ze haar werk met passie doet en heel dicht bij zichzelf blijft. Ze krijgt de nodige kritiek omdat ze niet een standaard politica is. Dat ben ik ook niet. Als ik zie hoe AOC lekker doorgaat, geeft mij dat power.”

Wat is het belangrijkste maatschappelijke thema waarvoor je je wilt inzetten?

“Onze zorg en volksgezondheid vrij maken van politieke kleur, onderbuikgevoel of partijbelang. De zorg moet onze huidige generatie en komende generaties dienen. Om een sterk systeem en gezonde burgers te hebben, moeten we nú op basis van wetenschap en kennis het zorgbeleid voeren en opbouwen.

Wat mij het meeste stoort op dit moment is hoe door het liberale beleid de zorg voor velen niet toegankelijk is. Het is absurd dat jouw portemonnee je gezondheidsstatus bepaalt. Het is abnormaal hoe iemand die net het einde van de maand haalt, bij kiespijn de tandarts niet kan betalen. Of dat mensen liever ziek zijn dan zorg nemen omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Een ongezonde burger betekent een ongezonde economie en staat. Het onrecht in de huidige zorg is daarom ook niet te rechtvaardigen of te verantwoorden. Ik weet dat het mij, met mijn achtergrond, kan lukken om niet alleen de zorg eerlijker te maken, maar dat we ook gezonde burgers hebben en behouden en het beste de schade van de coronacrisis kunnen opruimen met ons pragmatisch en progressief wetenschappelijke aanpak.”

Shraifa DENK 1
Charifa Zemouri

Welke rol speelt levensbeschouwing of geloof voor jou in de politiek? Welke waarden zijn voor jou belangrijk in de politiek?

“Kennis, wetenschap en rechtvaardigheid met de menselijke maat zijn mijn speerpunten. Ik denk dat velen dit met mij delen ongeacht levensbeschouwing of geloof. Je hoeft geen religieus persoon te zijn om de planeet in een betere staat achter te laten dan je die hebt gevonden. Hiervoor moet je mens zijn met empathie, liefde voor je medemens en je altijd afvragen ‘hoe zou ik mij voelen als mij dit overkwam’. Maar mijn geloof voegt er een extra dimensie aan toe waaruit ik ook vaak inspiratie en motivatie haal.”

Nederland is divers. Wat wil je veranderen om Nederland inclusiever te maken? Hoe draag jij bij aan een ‘nieuw wij’ in Nederland?

“Nederland is mooi zoals ze is, daarom wil ik Nederland niet veranderen maar waar het kan verbeteren om te schitteren. Het wordt tijd dat we accepteren dat iedereen er mag zijn en je niet aan uiterlijke voorwaarden moet voldoen om succesvol deel te mogen nemen aan de samenleving. De wereld is divers en zo is de Nederlandse burger dat ook. Ik omarm die diversiteit en het unieke wezen van elke burger. Want juist doordat we allemaal zo divers zijn, kunnen wij alleen maar rijker worden. Ik kan aan een ‘nieuw wij’ bijdragen door diversiteit te normaliseren, want ik zie mezelf als een goed voorbeeld van een inclusief en divers Nederland.”

Een persoonlijk voorbeeld is het dankwoord in mijn proefschrift. Daar verwijs ik naar mijn Marokkaanse achtergrond, dank ik God en is er een citaat uit de Koran. Een van mijn supervisors had daar moeite mee en wou dat ik het verwijderde om ‘mezelf te beschermen’. Ik had daar een andere mening over, namelijk dat een vrouw met een niet-westerse achtergrond van het islamitische geloof ook een wetenschapper kan zijn en promoveren. Juist als mensen dat vaker zien of lezen dan draag je bij aan normalisatie van diversiteit en inclusie.”

Welke rol zie je daarbij voor jouw partij?

“DENK is dé partij die zich hard maakt voor inclusie en hiervoor waakt en echte actiepunten heeft. DENK spreekt daarom ook niet van integratie, maar van acceptatie van de Nederlanders die hier zijn geboren of opgegroeid terwijl hun roots elders liggen. Zo willen wij werken aan bewustwording via training en programma’s in het onderwijs en bij de overheid. In het verleden heeft DENK zich ingezet voor inclusie door gevoelige onderwerpen rondom uitsluiting en discriminatie te agenderen, te bespreken en daar moties over in te dienen. Helaas gebeurde het weleens dat een motie werd verworpen en geen deel werd van het beleid. Daar kunnen we verandering in brengen. Verandering door meer zetels te halen en dus een sterkere stem en doorgaan met onze idealen vertolken in politiek. Rijkdom komt uit diversiteit. Net als in de natuur kan een ecosysteem niet overleven als het homogeen is, hetzelfde geldt voor de samenleving.”

Wat is je gedroomde coalitie na de verkiezingen?

“Alhoewel DENK zich lostrekt van het links-rechts politiek spectrum en zich profileert als pragmatisch-progressief, hebben we meer raakvlakken met linkse partijen. Zo hebben we met Partij van de Dieren raakvlakken, stemmen we qua zorgbeleid vaak hetzelfde als de SP en is inclusie en diversiteit ook een belangrijk agendapunt bij GroenLinks. Ik ben van mening dat als DENK deel uitmaakt van de regering, dat zal bijdragen aan een no-nonsense pragmatisch-progressieve politiek, onderbouwd met wetenschap met oog voor rechtvaardigheid en inclusie. Dat is de kracht van DENK.”

Lees ook de andere interviews in deze serie

Kandidaten TK21

“De kansen die ik heb gekregen wil ik doorgeven”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (2): Jaap Jonkers – CDA nummer #27

Jorien Wuite HEADER

“Ik wil álle bewoners in ons Koninkrijk vertegenwoordigen”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (3): Jorien Wuite - D66 nummer #20

Nilüfer Gündoğan

“De orthodox gelovige woont in mijn ideale wereld in harmonie met de atheïst”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (4): Nilüfer Gündoğan – Volt nummer #2

Bina-Chirino

“Ik wil kiezen voor wat écht telt: naar elkaar omzien en opkomen voor wie lijdt”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (5): Bina Chirino - ChristenUnie nummer #14

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.