U moet in feeststemming zijn…
“Het hele proces van crowdfunding is iets onwerkelijks voor mij. En dat wil ik graag zo laten. Iemand die in de 21ste eeuw de Koran aan kinderen wil uitleggen, leeft natuurlijk niet in een onttoverde wereld. Om wat er in cyberspace gebeurt te mogen ervaren, moet je eerst die kast van Wonderland en Narnia door, maar dan andersom. De mensen die hebben gestort, zijn echter levende mensen voor mij en die ben ik zeer dankbaar.”
Hoe hebt u dit voor elkaar gekregen?
“Eenzame Koran-uitleggers hebben hooguit wat mailadressen. Het bedrag bleef steken en toen zijn jonge mensen gaan twitteren en facebooken. Toen kwam het wat meer onder de moslims. Vertegenwoordigers van moslimorganisaties boden hulp aan.”
Critici zeiden: “11.000 euro voor zo’n boek, da’s wel heel erg veel geld! En waarom kan de uitgever dat zelf niet betalen?” Wat vindt u van deze kritiek?
“Dat ben ik helemaal met ze eens. Mijn idee was Print on demand. Een paar lieve mensen in mijn omgeving vonden dat een ‘kinderkoran’ net zo mooi moest worden als een kinderbijbel en dat is een heel ander en veel duurder traject. Om het boek voor de kinderen betaalbaar te houden, wordt het nu dus ‘gesubsidieerd’.”
In december zal het boek verschijnen. Wordt het inderdaad een ‘kinderkoran’ of… wat wordt het eigenlijk voor een boek?
“Het wordt een boek dat zowel door kinderen zelf als interactief kan worden gelezen. Er zijn een paar lagen tekst én de tekst van de Koran wordt bevraagd. Er is een Nu jij! rubriek met zoveel mogelijk open vragen die het kind laten nadenken. De ouder of opvoeder leest niet voor maar gaat met het kind in gesprek.”
Op de website van de uitgever staan al prachtige illustraties en voorbeelden van pagina’s. Blijkbaar zijn jullie al behoorlijk ver met het boek. Kunt u aangeven wat er de laatste maanden zoal gebeurd is? En wat moet er nog gebeuren om het boek gereed te kunnen krijgen in december?
“Er heeft empathisch proeflezen en uitproberen plaatsgevonden. We zijn nu bezig met de laatste loodjes van de eindredactie. De illustrator zit midden in zijn creatieve proces. Er komt nog een ronde tafel gesprek met de uitgever en de vormgever en dan blijft het voor mij nog spannend wat er in december in de winkel ligt.”
Wat hoopt u met het boek te bereiken?
“Moslimkinderen groeien op in een voor de islam en moslims zeer kritisch klimaat. Mocht deze Koranuitleg in hun leven een plek krijgen dan leren ze zelfstandig denken over goed en kwaad. De islam stelt hen in staat een goed mens te worden. Dat concept hebben jodendom, christendom, humanisme en islam gemeenschappelijk. Ook dat hoop ik duidelijk te maken.”
Op de eerdergenoemde website van de uitgever staat ook: “Net als alle andere kinderen, lijken moslimkinderen vaak op mini-volwassenen met een volle agenda om maar niets te missen en goed te presteren. Moslimouders verwachten vaak dat vanuit de Koran een zekerheidsgeloof wordt aangeboden aan het kind, vol duidelijke regels en pasklare antwoorden. Toch blijkt het waardevoller voor een kind om zelf te ontdekken waar het naar zoekt. Een zelf ontdekt antwoord blijft nu eenmaal beter hangen dan iets wat van buiten af wordt opgelegd. In de Nederlandse cultuur zien leerkrachten daarom een vrij gesprek met het kind als een betere voorbereiding op de veelkleurige samenleving.”
Op Facebook reageerde iemand met: “Zelf ontdekken doen kinderen wanneer je ze loslaat en ze in de wereld mogen rondlopen en onderzoeken wat ze spontaan tegenkomen, en niet wanneer een docent of ouder ze een boek in de hand stopt.” Wat vind je hiervan?
“Dat is een goede opmerking. Over ‘ontdekken’ denken we nogal verschillend. Als het aan sommige ouders ligt wordt het Disneyland. Wat ik bedoel met ontdekken is het domein tussen de huidige ‘uit het hoofd leer cultuur’ in de moskee en koranschool en de rijkdom aan antwoorden die kinderen van nature geven op levensvragen. En die waarderen en bespiegelen.”
Klopt het dat er meerdere delen gaan verschijnen de komende jaren?
“Ja, een van de redenen dat deel 1 nogal duur wordt, is de start die zo’n boek moet maken, plus een ingebouwde reserve voor deel 2. Mocht deel 1 iets opbrengen dan wordt dat het fonds voor deel 2 en 3.”
Ik denk dat ik het boek ook ga kopen, al ben ik geen moslim. Is dat een probleem voor u?
“Nee, het is ook voor jou bedoeld. Dat wil zeggen voor volwassenen – een nogal stug mensentype dat het alsmaar over ‘de maatschappij’ en ‘vooruitgang’ enzo heeft – die hun innerlijke kind nog niet overboord hebben gezet.”
Klik hier voor meer informatie over dit boek of om geld te doneren. Het geld dat nog binnenkomt de komende weken, zal gebruikt worden voor komende delen. Bekijk enkele pagina’s [Soera 105: ‘De olifant’] of lees de aanbevelingen op de website van Uitgeverij Parthenon.
Wat een prachtig nieuws! Ik ben heel blij voor mijn kinderen. Ik kan niet wachten om met hen de prachtige verhalen en uitleg te bespreken. Heerlijk, alhamdoulileh