Jeugd

“Ik ben opgegroeid in een politiek gezin. Mijn vader was rechtsgeleerde en secretaris-generaal van de eerste Shouraraad na de Jemenitische revolutie van 1962. Hij was ook minister van Justitie en Parlementszaken en was een man met hoge standaards voor hemzelf en een groot gevoel voor rechtvaardigheid.

Ik heb veel van hem geleerd; onrecht af te wijzen, gelijkheid op te eisen, corruptie te bestrijden en zoveel meer. Dat heeft me allemaal geholpen om het pad van de revolutie te kiezen.”

Activisme

“Het is waar dat de samenleving in het begin conservatief was. Mensen keken eerst met een schuin oog naar me, maar met dat schuine oog heb ik snel afgerekend en het duurde niet lang voordat de samenleving me omarmde. In het begin lachten ze me uit en waren ze het niet met me eens, maar op het eind accepteerden ze me als hun leidster. En ze waren er trots op. Ik denk dat vrouwen over de hele wereld deze ervaring hebben. Als je echt verandering wilt, dan moet je de leiding nemen. Vertrouw op jezelf en op je mogelijkheden om grote doelen te behalen. Weet dat achter elke grote revolutie en achter elke daadwerkelijke verandering, een sterke vrouw schuilt.”

Jemen

“We hebben gestreden en een bijzondere, vreedzame revolutie geleid. Miljoenen mensen gingen de straat op en ze lieten allemaal hun wapens thuis. Ze ondergingen het geweld  door de regeringstroepen uiterst vreedzaam. President Saleh roofde het land leeg en pleegde vervolgens een coup, want hij wilde zijn greep op het land maar niet opgeven. Nu hij dood is, moet de oorlog stoppen.

Deze vreselijke oorlog duurt al drie jaar. Er moet een overgangsleider komen en de regering dient gesprekken te voeren zodat er een nationale verzoening komt met de partij van Saleh en de Houthi milities. Daarnaast moeten de Houthi’s hun wapens inleveren en de Emiraten en Saoedi-Arabië moeten ons land verlaten. Er moet een eind komen aan de bezetting van Jemen door die Arabische alliantie.”

Het Westen

“Helaas betaalt de Westerse wereld nu de prijs voor het niet steunen van de mensen die vrijheid en waardigheid vroegen. Het groeiende racisme in de Westerse wereld, het racisme dat we zien bij de leider van het machtigste land ter wereld, de Verenigde Staten, moet stoppen. Want dit racisme dat we dag in dag uit zien is een bedreiging voor de kern van hun eigen waarden. Het Westen is gebouwd op waarden als vrijheid, godsdienstvrijheid, respect voor de rechten van vluchtelingen, migranten en die dienen ze hoog te houden.

De vluchtelingen en het terrorisme waar het Westen nu mee geconfronteerd wordt, komt allemaal omdat de despoten hun gang konden gaan. Westerse landen houden hun landen graag democratisch, maar ze misgunden het ons door de despoten te steunen. Daar zijn we diep in teleurgesteld.

Wij vroegen om mensenrechten en democratie en betaalden er met ons leven voor. En Westerse regeringen werken samen met onze onderdrukkers. Allemaal uit eigenbelang en dat belang blijkt voor hen belangrijker geworden dan de waarden waar ze voor zeggen te staan. Ze zouden samen moeten werken met de mensen, niet met de despoten.”

Vrouwelijk leiderschap

“Je kunt vrouwen niet eeuwig blijven negeren en marginaliseren. Dit is de tijd van de vrouwen.

Vrouwen bevinden zich altijd in de voorste linie: tijdens opstanden, bij rampen, hongersnood, maar toch, als het tijd is voor een machtswisseling, worden vrouwen weer naar achteren geschoven. Dat moet echt veranderen. Een verklaring voor de huidige situatie is deels het gebrek aan vrouwenrechten en de marginalisering van vrouwen en dan heb ik het over de hele wereld niet alleen over onze Arabische landen.

Ga maar na, er is nog nooit een vrouwelijke secretaris-generaal van de Verenigde Naties geweest.  Sinds de oprichting van de VN tot nu. Alsof er in de hele wereld geen vrouw te vinden is die deze functie verdient. Vrouwen worden anders behandeld en er is een gebrek aan vertrouwen in hun capaciteiten om grote internationale organisaties te leiden. Dat moet anders!”

Vanaf morgenavond 5 weken lang ‘Sign of the Times’ – Gaan vrouwen de wereld redden? – op NPO 2 om 22.50 uur.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Hassnae-Bouazza

Hassnae Bouazza

journaliste, columniste, schrijfster, vertaalster, programmamaakster

Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.