De serie Hoe God verscheen in Ghana gaat over geloof en de sporen van kolonialisme in Ghana. Het christelijk geloof kwam daar door zendingsmissies van kolonisten? Hoe is dat voor jou?

Amma: “Ik hou me er niet heel veel mee bezig. Ik geloof niet dat geloven een witte-mensen-ding is. De wijze waarop het tijdens het koloniale tijdperk naar Afrika is gebracht, is wel heel kwalijk. De arrogantie en witte suprematie. Ik geloof dat het christendom los daarvan heel mooi is en voor iedereen bedoeld is. God is er niet alleen voor witte mensen en God is niet bezig met kleur. En ik geloof al helemaal niet in een witte Jezus met blauwe ogen!”

Waar geloof je wel in?

“Geloof betekent heel veel voor mij: het is de basis van hoop, inspiratie, kracht en wijsheid. Het geeft me energie. Ik ga niet biddend de hele dag door het leven, maar ik zou niet weten hoe ik mij kon handhaven zonder mijn geloof als vangnet. De zondagen zijn feestdagen. Ik heb een heel gejaagd leven. De zondag, die anderhalf tot twee uur in de kerk, is een moment dat ik los probeer te komen van het materiële alledaagse leven. De dag in de week dat ik besef dat het leven om veel meer gaat dan wat je kan zien en ruiken. Je bent niet alleen een fysiek lichaam, maar ook een geestelijk wezen dat gevoed moet worden. Door te zingen, bidden, mediteren, focussen op het innerlijke. Ik vul mijn beker elke zondag weer bij. Dan vier ik het leven, de hoop, de liefde. Eenheid en diversiteit, het samenzijn met mensen. En dat ik een kind mag zijn van God.”

Waarin verschil jij als Ghanese Nederlander van autochtone Nederlanders als het gaat om geloof? 

“Het is überhaupt opvallend als iemand in Nederland nog gelooft! Mijn witte Nederlandse autochtone vrienden moeten niets hebben van geloof. Afrikaanse vrienden zijn allemaal gelovig, ze gaan naar de moskee of de kerk. Daarin zie ik een duidelijk onderscheid, dat te maken heeft met onze achtergrond. Elke zondag komt dat wel naar boven: ik ga naar de kerk, maar dat is iets heel raars voor de meeste mensen met wie ik omga.

Ik woon al mijn hele leven in Nederland en kan door een Nederlandse bril kijken, maar de verschillen tussen mijn kerk en een doorsnee Nederlandse kerk zijn opvallend. De enkele keer dat ik in een Nederlandse kerk ben geweest viel ik echt in slaap. Ik ben naar de wc gegaan voor koud water in mijn gezicht om wakker te blijven. Probeer tijdens een Ghanese kerkdienst maar eens in slaap te vallen, dat gaat je niet lukken. Het is een groot feest.

Het mooie aan hoe het geloof in Ghana beleden wordt, is dat mensen het op hun eigen manier doen. In Nederland is het allemaal vrij sober en zuinig, en vol met schuldgevoel. Zo zwaar! Je bent eeuwig een zondaar, alleen door te boeten en te lijden kun je bij God welgevallig worden. Zo ervaar ik mijn geloof totaal niet. Ik ben een kind van God, hij heeft mij gecreëerd naar zijn evenbeeld. Mijn geloof draait niet om zonde en boetedoening. Dat is denk ik heel Afrikaans: het positieve in alles kunnen zien. Het vieren wat voorop staat, niet het lijden. Ik mag van mijn geloof genieten, ook al is het op een kwalijke manier tot ons gekomen.”

G31uV8B__400x200

Ervaart Amma Asante als Ghanese christen een kloof met andere christenen in Nederland? En waarom zijn racisme en discriminatie juist nu zulke belangrijke thema’s voor haar? Lees op online platform Lazarus.nl het hele interview met Amma Asante.

Hoe God verscheen in Ghana

De tv-serie Hoe God verscheen in Ghana onderzoekt in twee delen welke invloed het kolonialisme in Ghana heeft gehad. Ook toont het de veelkleurigheid van het christelijk geloof in Ghana en in Nederland. In aflevering 1 reist presentator Bright Richards naar Ghana, waar hij meemaakt hoe springlevend het geloof daar is, maar ook ontdekt welke invloed het kolonialisme heeft gehad. De sporen van missie en zending zijn er zichtbaar en één ding is zeker: religie is er booming business. Bekijk de aflevering hier terug.

In aflevering 2 komen tweede generatie Ghanese-Nederlanders aan het woord. Wat namen zij mee van hun Ghanese roots en welke rol speelt geloof in hun levens? En hoe resoneren in tijden van Black Lives Matter uitsluiting en racisme in hun persoonlijke levens? In deze aflevering is o.a. Amma Asante te zien. Zondag 11 juli om 22.05 op NPO2 en daarna terug te kijken via deze link.

G31uV8B__400x400

Redactie Lazarus

Lazarus.nl is een online platform voor christenen binnen én buiten de kerk die zoeken naar relevantie, vernieuwing, emancipatie en sociale …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.