sari

Amsterdam bestaat uit 180 verschillende nationaliteiten en is daarmee de meest diverse stad ter wereld. Het IKON-televisieprogramma De Nieuwe Wereld ontvangt elke week een wereldburger uit een van die 180 nationaliteiten en vraagt wat de zondag voor hem of haar betekent. In de uitzending van gistermiddag was dat Sari Adinugroho. 

De Indonesische Sari vertrok op haar 26ste naar Nederland om te gaan werken als au-pair bij een gezin in Amsterdam Oost. Ze liet Jakarta achter zich en verruilde de chaos voor de dorpachtige rust in Amsterdam, waar ze nu al 13 jaar woont. Amsterdam stad verraste haar op meerdere fronten. Al snel verkende zij op haar fiets alle uithoeken van de stad, door weer en wind. Sari vertelt ons over haar zondagen in Jakarta en Amsterdam.

“Ik mis mijn zondagen! Nu ben ik vaak aan het werk op zondag, maar vroeger in Jakarta was de zondag een speciale dag. Iedere zondag ging ik met mijn ouders en andere familieleden naar de kerk. Het was heel belangrijk voor mijn ouders om op die dag samen te zijn. Het was ook een sociale gebeurtenis, met lekker eten en samen zijn. Ik had verwacht dat in Nederland iedereen op zondag naar de kerk zou gaan, maar dat is helemaal niet zo. De Nederlanders hebben ten slotte in Indonesië het Protestants Christelijke geloof gebracht. Ik heb daarom uit Jakarta mijn Indonesië bijbel meegenomen. Op mijn vrije zondagen in Amsterdam ga ik graag fietsen met de familie waar ik au-pair bij ben geweest. Dan beginnen we de zondag met een uitgebreid ontbijt samen en ‘s middags bezoeken we tentoonstellingen en musea. Er is zoveel te doen in de stad!”

sar2

Hoe voelt het om je zondagen nu met je Nederlandse au-pair gezin door te brengen?

“Dat voelt voor mij als mijn eigen familie. Ik heb de kinderen van jongs af aan zien opgroeien. Ze voelen voor mij als mijn eigen kinderen. Sommige mensen begrijpen dat niet, maar dat is echt zo. De moeder van het gezin komt ook uit Jakarta, dus we begrijpen elkaar goed. Het is een heel warm gezin waar ik in opgenomen ben. Nu werk ik er niet meer als au-pair, maar de band is er nog steeds. Natuurlijk mis ik mijn eigen familie wel, maar Jakarta hoef ik in Amsterdam niet te missen. Er is zoveel cultuur in deze stad en er zijn zoveel toko’s waar ik Indonesisch eten kan halen. Heerlijk! Soms ga ik naar de Indonesische kerk in Den Haag om even het gevoel van de zondag in Jakarta terug te krijgen.”

Sari nodigt ons uit om op zondag een mooie tentoonstelling te bezoeken in het Tropenmuseum, haar favoriete museum. Afsluitend een Indonesische maaltijd bij een van de vele eethuizen op de Javastraat hoort daar natuurlijk bij!

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.