yusufAmsterdam bestaat uit 180 verschillende nationaliteiten en is daarmee de meest diverse stad ter wereld. Het IKON-televisieprogramma De Nieuwe Wereld ontvangt elke week een wereldburger uit een van die 180 nationaliteiten en vraagt wat de zondag voor hem of haar betekent. In de uitzending van vanmiddag was dat Yusuf Suali. 

Yusuf Suali uit Somalië is sinds 2006 uitgeprocedeerd in Nederland en woont in de Vluchttoren in Amsterdam West. Samen met ongeveer zestig andere vluchtelingen. Yusuf is aanvoerder van het ‘We are here’-voetbalteam, dat bestaat uit jongens die ongedocumenteerd in Nederland verblijven. Op zondag trekken ze naar het Westerpark en spelen ze de frustratie van zich af.

“De zondag is voor mij een dag waarop ik mensen samen breng. Ik ga met mijn voetbal naar het Westerpark samen met de jongens van het team. We trainen samen, we praten en we kunnen tijdens het spelen in contact komen met Nederlanders. Op die manier kunnen we een beetje integreren. Dat is mijn doel: mensen laten samenkomen op die dag. De jongens die we tijdens het voetallen ontmoeten steunen ons ook. Als wij een keer een demonstratie bijwonen, zijn zij er ook bij. Dan voelen we ons gesterkt.”

De situatie van Yusuf in Nederland is lastig. Hij kan niet terug naar Somalië, maar in Nederland kan hij ook niet blijven. Hoe kijkt hij naar de toekomst?

“Ik zit al zes jaar in die situatie. In het begin had ik het gevoel dat ik geen toekomst meer had. Deze situatie ontneemt je de mogelijkheid om te dromen. Langzaamaan komt het gevoel dat ik vooruit kan kijken wel weer terug. Het is goed om samen te zijn met anderen, dat maakt je sterker. Door te voetballen zijn we met iets bezig dat ons afleidt van de situatie waarin we zitten. Het is gezond voor ons lichaam, maar ook voor de geest. De frustratie die in ons allemaal zit kunnen we zo van ons afspelen.”

Yusuf nodigt ons uit om eens te komen voetballen op zondag in het Westerpark in Amsterdam. Kijk voor meer informatie op http://wereldhuis.org.

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.