En… tevreden over de eerste Nacht van de Theologie?
‘Ja, natuurlijk, alhoewel ik niet degene ben aan wie je dat zou moeten vragen. Ik was toch vooral in beslag genomen door de organisatie. Mijn tevredenheid heeft ook te maken met het feit dat alles volgens draaiboek is verlopen. Natuurlijk ben ik heel gelukkig met alle positieve reacties van bezoekers. En de sfeer in de voorbereidingsgroep was fantastisch. Daar kan ik ook met veel genoegen op terugkijken.”
Wat was voor u hét hoogtepunt?
“Misschien toch wel het gegeven dat theologen werkzaam in kerken, universiteiten, media en uitgeverswereld bij elkaar waren. Het was ons te doen om de zichtbaarheid van de theologie en de samenhang van de verschillende takken van sport die gebaat zijn bij deze zichtbaarheid. Dat heeft ook een ‘zakelijke’ reden. Als de relevantie van theologie niet in beeld is, worden theologische boeken niet verkocht. Dan neemt ook de belangstelling voor theologische studie af. Als er minder belangstelling is voor theologische studie, komen er minder goed opgeleide kerkmensen bij terwijl de krimpende kerk juist het tegenovergestelde nodig heeft en uiteindelijk zie je nooit meer een theoloog in het wild en verdwijnt de mogelijkheid om als theoloog te zorgen voor brood op de plank.
Tijdens een van de debatten klaagde een theoloog dat de media geen aandacht voor hen heeft. Dat geluid hoor ik vaker in kerken. Maar dit keer stond er iemand op die werkzaam is als journalist, namelijk Elsbeth Gruteke van het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Zij gaf hier de volgende reactie op: “Dan moeten jullie theologen met interessante dingen komen”. Kijk, zo komt een gesprek in een volgende fase. Dat is winst.”
Er was ook kritiek op de Nacht van de Theologie. Sommigen noemden deze Nacht een “boekenbal voor theologen”…
“Ik heb inmiddels geleerd dat je nooit iets kunt organiseren waarmee je iedereen gelukkig maakt. Juist een controversieel project kan zeer relevant zijn. Dus dit soort kritiek glijdt gemakkelijk van me af. Tijdens de Nacht van de Theologie ging het om toegepaste theologie. Wat kun je met deze kennis betekenen voor de samenleving? Het lijkt me toch belangrijk dat je af en toe ook als theologen hiermee bezig bent. De prijs was volgens mij een koopje. Voor 60 euro kreeg je een maaltijd op een prachtige locatie, een inhoudelijk programma, gezelligheid en een goodybag met boeken en cd’s.”
Wat moet een volgende keer anders?
“Ik zou het zelf wel een uitdaging vinden om het de volgende keer te verbreden richting andere godsdiensten. Daar hebben we dit keer vanaf gezien omdat we ons niet wilden overtillen. Het was een hele klus om alle partijen die dit keer betrokken waren bij de Nacht van de Theologie bij elkaar te brengen. Bedenk ook dat we echt met niets begonnen. We hebben ons dit keer de beperking opgelegd om alleen de christelijke theologie centraal te stellen. Maar ik vind het wel bij deze tijd horen om andere godsdiensten erbij te betrekken.”
Al bezig met een volgende keer?
“Volgende week gaan we de praktische zaken evalueren. Eind augustus komen we weer bij elkaar met de commissie. In gedachten ben ik er al een beetje mee bezig. Dat is heel wonderlijk. Toen ik 21 juni ’s nachts naar huis reed, was ik al met mijn gedachten bij een volgende Nacht van de Theologie. Dat ligt een beetje in mijn aard om door te hollen naar het volgende grote event. Maar ik doe mijn best om mijn tempo nu wat te verlagen. Eerst maar eens nagenieten van deze allereerste Nacht van de Theologie en alle hectiek van de afgelopen tijd laten bezinken.”
Leuk interview. Leuke vent ook die Mikkers. Zulke mensen hebben we veel meer nodig in de wereld van de theologie die steeds kleiner wordt.
Mikkers’ initiatief is prijzenswaardig. De theologie is op sterven na dood, en dat komt vooral door de theologen zelf. Ben het helemaal eens met de EO-journaliste.
Volgend jaar weer gewoon een ‘middag’ of een ‘avond’. Waarom een nacht?
@ Ferdinand 26.06.2011/ 19.09u
‘Waarom een nacht?”
Om interessant te doen.