Wat is het idee achter mightysociety?

“Ik erger me eraan dat er tegenwoordig weinig actuele onderwerpen aan bod komen in het theater. In onze maatschappij gebeurt er heel veel en daar wordt niets mee gedaan. Daarom besloot ik een reeks van tien voorstellingen te wijden aan thema’s die nu erg hot zijn. Denk aan terrorisme, multiculturele samenleving en noem maar op. Vaak irriteer ik me aan issues of het maakt me woedend. Door middel van de voorstellingen probeer ik een analyse te geven en te laten zien waar het echt om draait. Aansluitend hieraan organiseren we ook debatten met politici en journalisten om deze kwesties uit te lichten.”

Mightysociety 7 draait om vergrijzing. Hoe bent u op het idee gekomen?

“Dit onderwerp mocht gewoon niet ontbreken in de reeks van de voorstellingen. Vergrijzing is een belangrijk thema geworden in onze samenleving. Maar wat mij echt opvalt, is dat senioren tegenwoordig anders oud worden. Als ik naar mijn opa en oma kijk, dan zijn het grijze muizen die achter de geraniums terecht kwamen. Mijn ouders zijn inmiddels ook bejaard. Zij zijn opgegroeid in de jaren ’60 en ’70 waarin vrijheid, zelfontplooiing en taboes doorbreken centraal stonden. En ik merk dat ze in een conflict met zichzelf raken, want dat rebelse zit er nog steeds in. Niet alleen mijn ouders hebben hier last van, maar bejaarden in het algemeen. Echter, ze beseffen zich niet dat ze niet eeuwig jong kunnen blijven. Soms kan hun recalcitrant gedrag zelfs gênant overkomen. Wat er ook nog eens bijkomt is dat ouderen tegenwoordig langer leven, hun lichaam functioneert nog goed en ze hebben een aardig zakcentje om uit te geven. Veel ouderen weten niet hoe ze hiermee om moeten gaan. Natuurlijk zitten er uitzonderingen bij die het ervan nemen en genieten van hun laatste jaren. Anderen kunnen de vrije tijd die ze overhouden niet invullen. Dus raken ze in een crisis. Naar mijn mening is dit een onderschat probleem.”

Denkt u dat dit probleem opgelost is tegen de tijd dat u bejaard bent?

“Ik denk van niet. Ook mensen van mijn generatie zullen in dezelfde valkuil vallen, omdat we toch ergens de mentaliteit van onze ouders hebben overgenomen. We weten niet hoe we met dit conflict om moeten gaan.”

Waarom willen de ouderen van nu niet oud worden? Het lijkt bijna alsof het iets negatiefs is.

“Onze maatschappij is op vernieuwing gericht. Jong zijn is goed. Het wordt geïdealiseerd. Oud wordt met aftakeling, ziektes en verstarring geassocieerd. Kijk bijvoorbeeld naar organisaties. Zij nemen steeds meer jonge mensen aan en de ouderen worden eruit gegooid. Bovendien is oud worden een moeilijk proces. Je wordt als het ware naar de rand van de samenleving geduwd. Maar in dit geheel vergeten we dat senioren vaak wijzer zijn, meer ervaring hebben en meer diepgang.”

Kunnen we volgens u spreken over solidariteit tussen de generaties?

“Er is wel sprake van een solidariteit die opgevangen wordt door het sociale systeem hier in Nederland. Denk aan pensioenfondsen, AOW, enzovoort. Maar tussen de generaties denk ik dat het niet bestaat. Er is weinig interesse voor ze. Vaak worden ze aan hun lot overgelaten door hun kinderen en kleinkinderen.”

Mightysociety7 met o.a. Tom Jansen, Rudolf Lucieer, Els Ingeborg Smits en Shireen Strooker.
Tournee door Nederland t/m 17 april, voor speellijst en sideshows (met gasten als Nelleke Noordervliet, Jan Nagel en Cisca Dresselhuys), zie: www.mightysociety.nl.

Sahar-Jahish-twitter

Sahar Jahish

Communications and Media Relations

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.