Hoe duid jij de huidige mainstream media?

“Ik heb er onlangs een column over geschreven. Ik heb de media in mijn column een ‘rechtse kerk’ genoemd. Er is namelijk geen sprake meer van een traditioneel linkse en rechtse media, omdat de media vaak niet eens meer doorhebben dat ze allemaal zijn opgeschoven naar rechts.
Er zijn bovendien geen echte ‘kwaliteitskranten’ meer, het lijkt wel alsof ze vooral gaan voor de verkoopcijfers. Los daarvan merk ik vooral dat men te weinig op zoek is naar waarheidsvinding. Ik mis de ethische kant van journalistiek bedrijven. Factchecken, klopt alles wel, waarheidsvinding. En: op welke wijze hebben zij hun zelfreinigend vermogen en zelfkritiek georganiseerd? Ik zie dat niet.
‘De media’ is natuurlijk een algemene term, je kunt niet iedereen over een kam scheren. Maar vooral als het gaat over interculturele, sociale en interreligieuze vraagstukken is er nog een hele lange weg te gaan.”

Wat zou er moeten veranderen om het functioneren van de media te verbeteren?

“Ik vind dat er een beroepsethiek moet zijn. De media worden weleens als 5e macht aangemerkt, waarbij de ambtenarij soms als 4e macht wordt gezien. Hun rol is groot en daarmee dragen media dus een grote verantwoordelijkheid. Als het gaat om opinieartikelen en columns, is dat iets anders. Echter, als het gaat om het presenteren van nieuws en feitelijkheden, dan vind ik dat met name media zich aan een beroepsethiek hebben te houden en zelfs geschorst kunnen worden. Waarom hebben artsen en juristen en andere beroepssectoren dat wel en media niet?
Daarnaast zou ik als media zijnde opnieuw naar het vak kijken. De manier van media bedrijven is veranderd. Er zijn veel meer mensen die zijn opgestaan door middel van vlogs, sociale media en opinieplatforms. Mensen, die veel dichter bij de samenleving staan dan de traditionele journalisten zelf. Je zou meer moeten kijken naar de vraag hoe je de gewone man en vrouw met goede inhoud een podium kunt bieden, en dus veel minder die schreeuwende BN’ers die claimen over alles maar wat te weten.”

Kun je voorbeelden noemen van media, of mediafiguren, die het goed doen?

“Ik ben gecharmeerd van bijvoorbeeld De Correspondent. Ze zijn inhoudelijk sterk, ook al hebben ze een duidelijke linkse stempel. Maar als ik inhoudelijk hun stukken beoordeel, kun je er vaak weinig op aanmerken omdat ze veel vanuit de feitelijkheid redeneren.
Ook het nieuwe Vlaamse islamitische initiatief Mvslim.com – over positief nieuws – is welkom. Te vaak worden dingen onnodig geproblematiseerd. Ze hebben het ook over moeilijke onderwerpen, maar laten gelijktijdig veel positieve, hoopvolle ontwikkelingen in de islamitische gemeenschap zien. Ik denk dat we meer positief nieuws kunnen gebruiken in deze wereld.”

Cemil Yılmaz is sociaal wetenschapper en als sociaal ondernemer houdt hij zich dagelijks bezig met inclusie, acceptatie en sociale vraagstukken. Cemil is partner van IZI Solutions.

Cemil Yilmaz (2)

Cemil Yilmaz

Sociaal wetenschapper

Cemil Yilmaz is geboren in ‘Tukkerland’ (Enschede) en heeft Arabische en Turkse roots. Als sociaal wetenschapper en sociaal …
Profiel-pagina
Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Publicist

Enis Odaci is voorzitter van Stichting Humanislam, een denktank voor islamitisch humanisme die hij mede naar aanleiding van het …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.