Wat wil je met de videoclip zeggen?

Chihiro: “Dit nummer gaat in eerste instantie over de plantage afbreken; de aarde wordt geteisterd door monocultuur-kapitalisme. Dit zie je onder andere terug in monocultuur dennenbossen die zijn geplant voor houtproductie of met de functie stuifzand tegen te gaan; bossen die nu vooral voor menselijke recreatie worden gebruikt. Daar staan ze dan die bomen in rechte lijnen. Maar zo’n landschap of wereld kan ook zomaar getransformeerd worden van onderop wanneer een schimmel als de Sombere Honingzwam de wortels wegvreet en ruimte en licht creëert voor loofgroen planten en bomen door laat komen. Het nummer gaat ook over de plantage afbreken op het gebied van eenzijdige arbeid en gemaakte identiteit in hokjes. Het gaat over het ontbinden van die begrenzing. Het gaat over het oplossen in verbinding.”

Wat bedoel je daar precies mee: “oplossen in verbinding?”

“Wanneer we verbinden, verbreken we een gefabriceerde isolatie en illusie van rijtjes bomen, rijtjeshuizen, rijtjes leven. Besmet worden door een ander is mooi. En ook eng. En tegelijkertijd ook transformerend. Losing Myself is een lied dat poëtisch, liefdevol, griezelig en open is in een zoektocht om op te lossen in een web van leven dat groter is dan onszelf om daar verwantschap te vinden. Dat alles heeft de regisseur Puck van Biemen in het scenario gestopt in het genre van een modern sprookje.”

Wie is Puck van Biemen en waarom heb je met haar samengewerkt?

“Ik leerde haar kennen via dekoloniaal kunstenaar Anne Jesuina Tobias de Andrade die ook in de videoclip meedoet als wezen in het zwart. Ik voelde meteen een klik met Puck. Ik merkte dat ze heel nieuwsgierig was naar de songtekst en de betekenis en dat ze de onzichtbare wereld van schimmels die 600 miljoen jaar ouder zijn dan landplanten en die op hun beurt weer 4 miljoen jaar ouder zijn wij mensheid. Puck maakt videoclips op maat voor indie-muzikanten en maakt zelf ook prachtige soulful muziek. Het was makkelijk met haar dromen. Dat zie je in het eindresultaat.”

chihiro

Je zingt: “We are not your N-word, to walk through or ignore. Did you know system change can come through the back door?” Leg eens uit.

“Het N-woord is ‘natuur’. In een koloniale wereldbeschouwing wordt de levende aarde een ding dat los staat van de mens. Het sociale construct ‘natuur’ is in ontkenning dat alle organisme zowel voeding als eter zijn en dat ook wij poreus zijn en een samenstelling van ander leven. In een menselijk lichaam zijn er ongeveer 30 biljoen menselijke cellen, maar ons microbioom bestaat naar schatting uit 39 biljoen microbiële cellen, waaronder bacteriën, virussen en schimmels die in en op ons leven. Waar begint de natuur? Waar eindigt de natuur? De natuur bestaat niet. We zijn onderdeel van een web van leven. Uit de verdoving komen van die gecreëerde isolatie verandert een paradigma verschuiving; een soort systeemverandering in ons zelf en in onze relaties en emotionele realiteitszin. Het nummer gaat best diep. Maar je kan ook gewoon lekker viben op de triphop sound van het nummer of de cinematografie van het magische bos.”

Heb je nog een laatste boodschap? Waar kunnen mensen meer van je muziek horen?

“Op 31 mei treed ik op bij het agro-ecologie festival ROOTING DEEPER. Hier ga ik een hele set spelen. Verder zijn er op mijn website chihiro.nl verschillende nummers te beluisteren. Op spotify kan je ook mijn nummer Shell Must Fall vinden en Rise Up, waaraan ik samen met Florian Wolff heb geschreven onder de naam Sound of Climate Justice.”

Bron: www.youtube.com
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.