Wie is Han Steijnebrugh?

“Ik ben een 62-jarige zelfstandig maatschappelijk werker en coach naar werk. Sinds 5 jaar ben ik Europabreed bezig om kleinschalige ontmoetingen te organiseren tussen mensen met verschillende religieuze achtergronden.”

Hoe ben je ambassadeur van het Parlement van de Wereldreligies geworden?

“Nou, ik ben begonnen met een andere organisatie: ‘Seric Europe’, dat was met moslims en christenen. Maar ik merkte dat de grote organisaties van beide geloven dat niet echt van harte ondersteunden. Het Parlement van de Wereldreligies kwam op mijn pad en sprak me direct aan omdat het geen dialoog is maar een centraal punt waar alle religieuze ’taartpunten’ samenkomen. Het ontmoeten is daar gelijkwaardiger. Eind 2015 in Salt Lake City, na 5 dagen met 12.000 mensen van 274 religies, elkaar ontmoeten, gezamenlijke activiteiten, lezingen en workshops, was ik zo enthousiast over het enkele feit dat dit in zeer goede sfeer mogelijk was, dat ik vroeg om ambassadeur te mogen zijn voor het Parlement van de Wereldreligies.”

Welke ontmoeting of activiteit in Salt Lake City zul je nooit meer vergeten?

“Zeer indrukwekkend was het optreden van de Sheroes, een vrouwengroep uit Salt Lake City van rond 40 slagwerkers die de eerste dag, de vrouwendag, openden. Weinig mannen hadden begrepen dat ze daar ook welkom bij waren. Ik heb het gefilmd voor mijn dochter zodat niemand haar ooit nog wijs kan maken dat vrouwen geen power zouden hebben. Mijn hemel, wat een kracht en plezier kwam daar vanaf stuiteren! Een zaal met 5000 dames op zijn kop! Op een heel andere, onverzettelijker manier dan mannen dat zouden doen inderdaad ja. Verder was het een 5 dagenlange aaneenschakeling van verheffende ontmoetingen, leermomenten, ontroering en dikke lol! Een voorrecht en een grote eer om daar bij te mogen zijn, deel van uit te maken. Die energie draag ik mee.”

Critici zeggen: het Parlement van de Wereldreligies is vooral voor de toch al geïnteresseerden in interreligieuze dialoog. Is vooral een internationaal reünie-netwerk. En heeft weinig maatschappelijke relevantie. Wat vind je van deze kritiek?

“Het Parlement van de Wereldreligies is – ik gaf het eerder aan – geen dialoog. Aan dialoog gaan heel wat zaken vooraf. Mensen kunnen buren zijn, maar elk in hun eigen ‘bubble’ leven. Een eerste voorwaarde voor verbetering van de verstandhouding is dat je elkaar ontmoet, meer dan op straat voorbijlopen. Een goede start is een gezamenlijke activiteit. Als een neutrale partij dat organiseert, haalt dat al veel van de spanning weg. Dat praten komt dan vanzelf op gang is mijn ervaring en kan vaak een verrassende diepgang, belangstelling en het delen van gevoelens en ervaringen opleveren. Het is geen theologisch gesprek, het gaat veel dieper. Dialoog kun je niet ‘koud’ starten. Dat zie je elke dag in praatprogramma’s op televisie. Die veranderen niets, het is het door elkaar roepen van standpunten. Zinloos en onverstandig, het voedt de tegenstelling.”

Binnenkort vindt er in Amsterdam een bijeenkomst plaats voor mensen die wel eens mee hebben gedaan aan een conferentie van het Parlement van de Wereldreligies. Vertel…

“Ja, dat klopt. Op donderdag 15 december van 18.00-20.00 uur is in Centrum de Roos (PC Hooftstraat 185) een reünie die ook open staat voor belangstellenden. Daarnaast, voor hen die dat willen, wordt overlegd hoe we kunnen netwerken om de volgende conferentie naar Nederland te halen. Bijvoorbeeld via de B&W’s van grote steden die de Charter of Compassion van Karen Armstrong ondertekend hebben.”  

Hoe groot is de kans dat dit binnen nu en 25 jaar gaat gebeuren in Nederland?

“Die kans acht ik redelijk groot. Voor zo’n groot evenement heb je een plek nodig ter grootte van de RAI of Ahoy. Ook is er infrastructuur nodig eromheen en een traditie van belangstelling in religie en cultuur. Nederland heeft dat alles. En het is actueel: Europa ligt plots in de frontlinie van de globale vluchtelingenproblematiek. Het lijkt de aangewezen plek om ook eens een alternatief te bieden voor angst, onderbuik gevoelens en populisme.”

Voor meer informatie over de bijeenkomst op 15 december: klik hier.

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.