Kun je kort iets over jezelf vertellen?

“Mijn naam is Petra en ik ben ook bekend onder mijn islamitische naam Khadija. Ik ben 38 jaar oud, getrouwd en heb twee kleine kindjes. Tijdens een vakantie, zo’n 9 jaar geleden, in Marokko heb ik de islam leren kennen. Na thuiskomst heb ik een boek gekocht en ben ik over de islam gaan lezen. Na het eerste boek, kwam een tweede en na het tweede boek kwam een derde. Ik kwam er achter dat de islam, zoals beschreven in de boeken die ik las, totaal niet overeenkwam met de islam die ik vooral in de media zag. Ik begon me er steeds meer in thuis te voelen en na 4 jaar heb ik besloten me te bekeren. Een jaar later heb ik mijn man leren kennen. Het heeft zo moeten zijn.”

Je bent eigenaar van de webwinkel ‘Islamitischspeelgoed.nl’. Waarom ben je een specifiek islamitische webwinkel begonnen voor speelgoed en niet een brede, niet aan religie gebonden webwinkel?

“Ik heb nooit met het idee rondgelopen om een speelgoedwinkel te beginnen voor mezelf. Een jaar geleden was ik op zoek naar speelgoed voor mijn kinderen. Bij toeval kwam ik een Arabische puzzel tegen. Mijn kinderen worden tweetalig (Nederland-Arabisch) opgevoed, dus mijn interesse was gewekt. Destijds werkte ik naast mijn dagelijks werk parttime als webdesigner en was ik steeds meer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Na wat verder zoeken kwam ik erachter dat dit soort speelgoed vrijwel niet in Nederland te koop is. Ik ben er verder in gedoken, met de webshop als resultaat.”

Ja, maar even terug naar de vraag: waarom een islamitische webwinkel?

“Nou, ik ben een islamitische webwinkel begonnen omdat ik zelf islamitisch ben en voor mijn kindjes op zoek was naar gepast speelgoed, zoals gezegd. Ik kwam erachter dat dit niet of nauwelijks beschikbaar is. Het merendeel van het speelgoed in mijn webwinkel is echt islamitisch en niet Arabisch of Turks. Ik vind dat islamitische ouders vooral zelf moeten bepalen hoe ze hun kinderen islamitische waarden en normen meegeven, mijn speelgoed kan hierbij enkel ondersteunen.”

Hoe lang is de webwinkel online en is de webwinkel een succes?

“Eind februari van dit jaar heb ik de webshop geopend. De eerste paar maanden zijn vooral gaan zitten in het bekend maken dat de webshop bestaat. Dit is inmiddels goed gelukt en het begint nu een beetje te lopen. Speelgoed is niet iets wat je dagelijks aanschaft, maar rond de islamitische feestdagen – Suikerfeest en Offerfeest – hoop ik dat de bestellingen gaan toenemen.”

Afgelopen vrijdag schreef Annabel Nanninga een blog op GeenStijl over je webwinkel. Was je van tevoren door GeenStijl benaderd of…?

“Nee, ik ben hiervan niet op de hoogte gesteld. Afgelopen vrijdagavond kreeg ik opeens hatelijke berichtjes op de facebookpagina van de webshop. Vervolgens kreeg ik emails van mensen die me wilden waarschuwen dat het blog gepubliceerd was. Even later had ik de eerste bedreigingen in mijn mailbox.”

Wat vind je inhoudelijk van het blog van Nanninga?

“Iedereen in Nederland heeft het recht om te bloggen, zo ook deze Nanninga. Het heeft totaal geen zin om hier inhoudelijk een mening over te hebben. De bloggers op GeenStijl geven wat mij betreft alleen maar een voorzet. Ze weten dat hun volgers daarna de bal oppakken en de mensen of initiatieven in het onderwerp tot op de grond afbranden. Dit gaat voor mij alle fatsoensnormen te buiten.”

Vertel eens wat meer over de reacties die je hebt gehad…

“Ik heb ontzettend veel reacties gekregen naar aanleiding van het blog. Ten eerste waren er natuurlijk erg veel reacties op GeenStijl zelf. Ik moet eerlijk zeggen dat ik die niet echt serieus neem. Ik ken de site GeenStijl, deze reacties zijn niet verrassend. Dat ze het gastenboek op de webshop vol gooien met onzin is ook geen verrassing. Waar ik wel van schrok is het feit dat mensen de moeite nemen om achter de computer/smartphone te gaan zitten en je mails te sturen waarin je de meest afschuwelijke ziektes toegewenst krijgt en ze bedreigingen naar je hoofd gooien. In een van de e-mails werden mijn kinderen genoemd en dat was voor mij de grens. Dat je het over mij hebt is tot daar aan toe, maar laat mijn kinderen er buiten.
Naast de negatieve reacties heb ik heel veel positieve reacties gehad. Mensen adviseerden me om me niets aan te trekken van deze rotzooi en vooral met de shop door te gaan. Ze waren blij dat ze me gevonden hadden. Een zuster moedigde me aan met de opmerking dat deze negatieve personen vanmiddag gewoon weer bij de plaatselijke shoarmatent hun broodje döner bestellen en over twee maanden schijnheilig richting de zon in Turkije, Egypte vertrekken. Hier moest ik erg om lachen.”

Ga je actie ondernemen naar aanleiding van deze reacties?

“Reageren naar GeenStijl ga ik niet doen. Ik heb gisteren wel een melding gemaakt bij de politie. Ik ben er nog over aan het nadenken of ik aangifte doe of dat ik het bij een melding laat.”

Nanninga zegt over zichzelf op Twitter: “Heeft geen boodschap aan gekwetsten. Scepticus en atheïst. Fatsoenlijk mensenmens.” Wat zou je tegen haar willen zeggen?

“Bedankt voor de gratis reclame voor de webshop.”

Veel lezers zullen denken bij het lezen van dit interview: heeft ze zoveel nare reacties gehad, werkt ze toch weer mee aan een interview…

“Tijdens de storm aan negatieve reacties heb ik er even aan gedacht de shop (tijdelijk) te sluiten. Uiteindelijk heb besloten dit niet te doen, omdat dit precies is wat al deze negatieve mensen willen. Na alle ellende die over mij en mijn webshop online geschreven is, is wat positieve aandacht van harte welkom.”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.