Het is Brexit geworden. Had je niet verwacht, he?

“Gisteravond, vlak voordat ik naar bed ging, schreef ik op Twitter dat ik ging slapen in het volste vertrouwen in een ‘Remain’. Alle voortekenen wezen erop, het kon toch niet verkeerd gaan? Een carrière als politiek analist kan ik bij dezen vergeten. Zoals ik vanochtend schreef op Twitter: alsof het een nachtmerrie is.”

Wat was de belangrijkste reden voor de Britten om voor een Brexit te stemmen, denk je?

“Een trotse eigen identiteit, en een falende Europese Unie. En een grote tweedeling tussen mensen die vertrouwen hebben in een veranderde en geglobaliseerde wereld, en mensen die zich liever terugtrekken achter de landsgrenzen.”

Hoe is de stemming nu in Londen?

“Alsof er een sfeer van rouw hangt. Vreemd dat je zo’n sfeer kunt ervaren. Alles lijkt erdoor gekleurd.”

Hoe reageren religieuze leiders?

“Verstandig, vind ik: door een ruimte te bieden voor reflectie en gebed. Er gebeurt nu zoveel: de markt is ingestort, Cameron is afgetreden. We moeten even pas op de plaats maken en daar is de kerk voor. En, in het verlengde hiervan: wijzen op verzoening. De Church of England stuurde een gebed voor verzoening de digitale wereld in.”

Je had het al voorspeld: de beurzen zijn hier niet blij mee. Wat verwacht je dat er de komende dagen zal gebeuren? Zal het uiteindelijk allemaal ‘wel meevallen’?

“Ik durf nu niks meer te voorspellen! Maar ik vermoed dat we een lange periode van onzekerheid ingaan.”

Zal de Brexit voor een minder verdeeld Verenigd Koninkrijk zorgen of werkt de Brexit alleen maar averechts?

“Je houdt die 48% die voor Europa hebben gestemd. Zij zijn nu bang dat het land wordt overgenomen door types als Johnson en Farage. De open en liberale geesten hebben een zware nederlaag geleden.”

Ga je de komende dagen anders je werk doen, of gaat het leven ‘gewoon door’?

“Er is een grote onzekerheid binnen de Nederlandse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk, en met name in de City of London (waar de Nederlandse Kerk ligt). Verlies ik binnenkort mijn baan? Mag ik hier überhaupt nog blijven of worden we de komende tijd allen het land uitgezet? Mag ik nog aanspraak maken op sociale voorzieningen? Genoeg pastoraal werk voor mij de komende tijden!”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.