Zoë is coauteur van drie boeken: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ (2018) en De inclusiemarathon (2021) en Ongemakkelijke gesprekken – Survivalgids (2024). Ze treedt regelmatig op als commentator en is influencer op LinkedIn.

In Vlaardingen begint deze week je expositie ‘Taal is een spiegel van (on)gelijkwaardigheid’. Kun je een tipje van de sluier oplichten?

“De expositie ‘Taal is een spiegel van (on)gelijkwaardigheid’ is een dwarsdoorsnede van mijn posts op LinkedIn. Speciaal voor vrouwendag (8 maart) ligt de focus op seksisme in taal- (en beeld) gebruik. Je kan je verkneukelen om (of ergeren aan) de populairste post in de categorie #WeDraaienHetMaarWeerEvenOm. Je kan je onderdompelen in de nieuwskoppen die ik verbeter over seksisme op de arbeidsmarkt, seksuele intimidatie/onrechtvaardigheid en femicide (vrouwenmoord). Je kan kennismaken met drie collega Linkedinners die mij hebben geïnspireerd: Charifa Zemouri, Rocher Koendjbiharie & Halim Özen-el Hajoui. En sla vooral de blokkeermuur niet over. Posten over discriminatie en machtsmisbruik op LinkedIn gaat niet altijd over rozen.”

Hoe en waardoor is de combinatie van taalgebruik en onrecht voor jou een thema geworden?

“Uitgesloten worden is heftig, op welk gebied dan ook. Ik heb dat – net als vele Nederlanders die niet tot de norm behoren – vanaf jongs af aan meegemaakt. Het was voor mij de reden om journalist te worden. Ik wilde de verhalen vertellen die ik om me heen zag of zelf had meegemaakt, maar die hun weg niet vonden naar mediaredacties. Tijdens mijn jaren als verslaggever bij de Amsterdamse stadszender AT5 en later als hogeschooldocent Journalistiek ging het gebrek aan diversiteit in de media, zowel in de afspiegeling van redacties als in hun manier van werken, me steeds meer opvallen. Gepolariseerde beeldvorming en daaruit voortvloeiend verscherpte verhoudingen in de samenleving zijn een direct gevolg van dit gebrek aan diversiteit. Ik schreef hier een boek over samen met Annebregt Dijkman: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ Dit boek was een directe aanleiding om ook regelmatig te gaan posten op LinkedIn over ongelijkwaardig taalgebruik en de consequenties daarvan voor onze samenleving.”

ZoeP KADE40-ZOË-EXPO-POSTER-WEB-®ST-DUO-819×1024

Wat maakt het bezoeken van de expositie anders dan het lezen van jouw LinkedIn-berichten? En wat kan de bezoeker ervan opsteken?

“Ik hoop dat een bezoek aan de tentoonstelling ertoe leidt dat je gaat nadenken over hoe taal (on)gelijkwaardigheid weerspiegelt en je tot – hopelijk – een iets bewuster nieuwsconsument maken. Niet alleen door de kijken, luisteren en lezen, maar vooral ook door zelf mee te doen (nieuwskoppen te verbeteren) en in gesprek te gaan met elkaar. Het is namelijk zeker ook een interactieve tentoonstelling: komen is meedoen!”

Heb je nog een kop op NieuwWij.nl die beter kan? Of misschien een ander advies? We doen ons best, maar leren natuurlijk graag van je! 

“Mooie vraag. Ik zou Nieuw Wij vooral adviseren om te blijven werken aan een divers en representatief palet aan bronnen en verhalen die verschijnen op jullie site. Daar is denk ik nog wel wat winst te behalen.”

Expositie Zoë Papaikonomou

Topvoice @zoepapaikonomou (30k volgers) post sinds acht jaar actief op social media platform LinkedIn. Zij begon hiermee, omdat zij machtsmisbruik en discriminatie in de samenleving wilde aankaarten en met haar stem geen plek vond op reguliere mediaplatformen. Als journalist richt zij zich vooral op ongelijkwaardig taalgebruik in de media. De expositie biedt een dwarsdoorsnede van Papaikonomou’s werk. Kom langs bij KADE40 om te lezen, te herschrijven, te corrigeren, en deel te nemen aan Zoë’s strijd tegen onrechtvaardigheid. Van 11 februari t/m 15 maart, KADE40 in Vlaardingen. Lees meer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Theo Brand

Eindredacteur

Theo Brand is journalist en politicoloog en werkt bij Nieuw Wij als eindredacteur. Religie, levensbeschouwing en politiek zijn …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.