Hebben jullie als PKN Den Haag lang moeten nadenken over deze steun?

“Woensdag werd ons het verzoek gedaan. We hebben er een dag over nagedacht. Belangrijk in onze overwegingen was: helpt een kerkasiel bij ons het gezin verder of schaadt het hun procedure? Helpt dit kerkasiel om aan de orde te stellen dat het huidige kinderpardon niet werkt? Past het bij onze taak als Haagse kerk? En kunnen we het praktisch hanteren? Daar konden we dondermiddag ja op zeggen en toen konden we vrijdagmiddag starten.”

Zullen meer kerken in actie komen, denk je?

“We hopen dat in ieder geval kerken en individuele mensen ons willen helpen in deze actie en met ons het rooster willen vullen.”

Kerken die bewust niet in actie willen komen… Jammer of…?

“Alle respect. Wij hebben tegen elkaar gezegd: als kerk bewegen we ons tussen Matteüs 25 en Romeinen 13, tussen de ander helpen om in die ander Christus te ontmoeten en respect voor de overheid. We eren de overheid door compassie te hebben en ons verantwoordelijke deelnemers van de maatschappij te tonen. Daarmee willen we de overheid herinneren aan haar taak. En dat is niet om om coalitie redenen afgesproken beleid uit te voeren, maar om zaken en knelpunten aan te pakken die spelen voor wie zich in Nederland bevinden.”

kerkdenhaag
Het Armeense gezin Tamrazyan Beeld door: PKN Den Haag

Wat doen jullie en gaan jullie concreet doen? En wat wordt er bedoeld met een ‘voortdurende kerkdienst’?

“We zingen, bidden, lezen uit de Bijbel, zijn stil, steken kaarsjes aan, er wordt gepreekt en onderling gepraat. En dat gaat dan 24/7 zo door.”

Begrijp ik goed dat jullie bewust geen einddatum aangeven?
“Met het kerkasiel creëren we ruimte voor het gezin om hun zaak opnieuw te bepleiten en om de rammelende uitvoering van de wet kinderpardon te signaleren. Daar kun je vooraf geen tijd voor noemen.”

Hoe gaan jullie het allemaal organiseren de komende dagen, weken?

“We hebben een aantal coördinatoren die steeds aanwezig zijn en zaken regelen. Verder hebben we geweldige mensen bij het kerkelijk bureau en onze uitvoeringsorganisatie Stek, die hun vakantie ervoor op hebben gegeven om te helpen. En verder allerlei vrijwilligers. De eerste dagen hebben we zelf ingevuld, omdat we ook voor de start er geen ruchtbaarheid aan konden geven. Maar nu hebben we hard hulp nodig van iedereen om ons te helpen.”

Wat zou je tegen lezers van dit artikel willen zeggen als ze serieus overwegen mee te helpen?

“Mail naar [email protected] als je wilt voorgaan in een viering (we plannen in blokken van een of meerdere uren) of kom naar buurt-en-kerkhuis Bethel, Thomas Schenkestraat 30 in Den Haag. Kijk voor meer informatie hieronder.”

Sinds afgelopen vrijdag is er een doorlopende kerkdienst aan de gang in Den Haag, in buurt-en-kerkhuis Bethel voor de Armeense familie Tamrazyan. En daar kunnen we veel hulp bij gebruiken.

Die doorlopende dienst zorgt ervoor dat de protestantse kerk van Den Haag kerkasiel verleent aan de familie, die al negen jaar in Nederland woont, twee keer toestemming kreeg van de rechter om hier te blijven en – na het laatste hoger beroep door de Nederlandse staat – toch weg moet. Ook voor het kinderpardon zijn ze afgewezen – ook al wonen de kinderen langer dan vijf jaar in Nederland.
Het kerkasiel is een pauzeknop waarmee we de familie even rust geven en de politiek uitnodigen om in gesprek te gaan over het lot van Hayarpi en haar broertje en zusje en over het effect van het kinderpardon, wat nu aan slechts 10% van de kinderen toegekend wordt.

Wil je helpen om de kerkdienst en het kerkasiel te laten doorlopen? Fijn, je kunt op verschillende manieren helpen:

1. Kom langs
Je bent dag en nacht welkom in Bethel, Thomas Schwenckestraat 30 in Den Haag. Je hoeft niet gelovig te zijn om de familie te steunen en je valt zeker niet in een zware donderpreek.

2. Adopteer een dag(deel)
Ontferm je met je wijkkerk, koor, vriendengroep over een dagdeel en zorg ervoor dat er altijd minstens twee van jullie aanwezig zijn. Dat helpt ons enorm.

3. Wees voorganger
Ben je voorganger? Waar en voor welke kerk maakt niet uit. Meld je via [email protected] en je krijgt de link naar ons inschrijfrooster.

3. Help met boodschappen, koken, koekjes, keelsnoepjes, etc. 
Kom langs of mail naar [email protected] en bied je diensten aan.

4. Help dit artikel/bericht verspreiden
Doe het zelf, benader journalisten die je kent, praat erover. Alle beetjes helpen.

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.