Er is wel degelijk een verband tussen religie en pedofilie?

“Ja en nee. Ja, waarschijnlijk worden jongens met een aanleg voor pedofilie meer dan gemiddeld aangetrokken tot de priesteropleiding, vanwege het vooruitzicht niet met zo’n griezelige volwassen vrouw te hoeven trouwen. Vervolgens wordt de kat op het spek gebonden en komen ze in ongelijke machtssituaties met kinderen terecht.
Maar nee, van religie word je niet pedofiel. Alle religies hebben altijd seksualiteit geproblematiseerd en dat is onvermijdelijk. Menselijke seksualiteit is een probleem, omdat wij ons losgemaakt hebben van de natuurwetten (die losmaking is gesymboliseerd door de zondeval) en door ons zelfbewustzijn seks verbonden is met egoïsme. Voor zover ik weet, heeft geen enkele religieuze stroming al een goede oplossing gevonden, misschien met uitzondering van tantra. Maar dat is nog te moeilijk voor de meeste mensen.”

Het beeld van de maagd Maria moeten we gaan inruilen voor een beeld van de verkrachte Maria (nav nieuws over Jezus-film Paul Verhoeven).

“Klinkklare onzin. Paul Verhoeven beseft niet dat de verhalen over Jezus mythische verhalen zijn die je symbolisch moet interpreteren. De maagdelijke geboorte en de onbevlekte ontvangenis van Maria – twee verschillende thema’s – zijn symbolen van de zuiverheid van de mythische heldin. Betekenis: er is geen egoïstische lust te pas gekomen aan de verwekking en de geboorte van Jezus (maagdelijke geboorte) en van Maria zelf (onbevlekte ontvangenis). Denk eerder aan een tantrisch vrijende koppel Maria en Jozef, en tantrisch vrijende Anna en Joachim.”

De koran is positiever over seks dan de bijbel.

“Betwijfel ik. De Koran schijnt te melden dat je je vrouw mag benaderen zoals je je akker benadert; dat klinkt nogal instrumenteel in mijn oren. En of er een islamitisch Hooglied bestaat…?
Ook de islam problematiseert seks. De islamitische oplossing is collectief: houd de seksen strikt gescheiden, sluier vrouwen en houd ze binnen. De christelijke oplossing is: streef naar individuele zelfbeheersing. Die laatste oplossing leidt tot meer ontwikkeling – dat blijkt uit de geschiedenis. In het Westen is, gesteund door de kerken, het Europese huwelijksmodel ontstaan waarbij een jonge vrouw en man elkaar uitkiezen om mee te trouwen op grond van genegenheid. Dat model bracht veel vooruitgang met zich mee; en dat exporteren wij nu naar de rest van de wereld.”

Seks is echt iets heel anders voor vrouwen dan voor mannen.

“Ja; de vrouwelijke seksualiteit is dieper, wijder en diffuser. Het mannelijke ‘programma’ – opwinding, ontlading – leidt voortplantingstechnisch tot de beste resultaten. Maar het leidt niet tot goede seksuele relaties. Omdat vrouwelijke seksualiteit zo diffuus is, zijn vrouwen sterk geneigd zich te conformeren aan de mannelijke wensen. Vervolgens worden ze ontevreden en gaan ze vitten en klagen.
Fysiek is het vrouwelijke gebaar: het moet erin! En van daaruit ontwikkelt een vrouw de neiging om een controlfreak te worden, ook in bed. Het mannelijke gebaar is: het moet eruit! Hij laat zich dus makkelijk gaan. Om tot goede seks te komen zou je het tegenovergestelde moeten doen van je biologische drang: mannen leren zich te beheersen, vrouwen zich over te geven en te ontspannen.”

Als maagd trouwen is een goed streven?

“Waar dit idee in de grond om gaat, is dat we allemaal moeten leren onze seksuele driften te beheersen tot we oud en wijs genoeg zijn om een liefdesrelatie aan te gaan. In de puberteit ben je nog niet emotioneel rijp voor een relatie. Je moet als het ware nog ‘honderd jaar slapen’, net als Doornroosje, voordat je jezelf aan een prins kunt geven. Symbolisch dan; hoelang die honderd jaar duren, mag je zelf bepalen.
Maar eerlijk gezegd zie ik het nut van trouwen niet zo – ik ben zelf nooit getrouwd. Het heilige huwelijk van de ziel vindt binnenin jezelf plaats, als je het vrouwelijke doel van de mens, liefde, hebt gekoppeld aan het mannelijke doel, vrijheid.”

Nederlandse Marokkanen en Turken gaan de komende decennia feminiener worden.

“Ja, ongetwijfeld worden ze vrouwelijker – liefdevoller – en dat is een groot goed. En Marokkaanse en Turkse vrouwen zijn ook bezig mannelijker te worden – vrijer. De hele mensheid evolueert naar androgynie, naarmate we beschaafder en intelligenter worden met ons allen. Mythosofisch gezien zijn we als eenheid, man/vrouw, ‘ontworpen’ en daarna doormidden gesneden. Het woord seks komt van secare, snijden. Sindsdien hunkeren we naar onze tegenover. Maar eigenlijk is het een spiritueel proces en gaat het om de innerlijke prins, de innerlijke prinses.”

Het idee van een roze zaterdag of zondag is achterhaald.

“Lijkt me niet. Het is nog steeds nodig om publiekelijk duidelijk te maken dat wij seksuele autonomie nastreven, dat iedereen de seksualiteit mag kiezen die hij of zij wil – met uitzondering van wetteloze seksualiteit natuurlijk. Er zijn nog veel resten collectief fundamentalisme in de maatschappij en een fijn roze feest met veel autoriteiten erbij is nuttig om te laten zien dat het ook anders kan en mag, bij ons.”

onverzadigbare-vrouw

Religieuze voorgangers en seks… Helaas te vaak een ongelukkige combinatie.

“Een man met spiritueel gezag is seksueel aantrekkelijk voor veel vrouwen. Net zoals je in de popscene groupies hebt die zich vrijwillig aan popsterren aanbieden voor seks, heb je dat ook in alle religieuze en spirituele omgevingen. Knappe man die daar niet in meegaat…
Eerlijk gezegd zie ik ook niet veel kwaad in rondseksende voorgangers, uiteraard mits de vrouwen volwassen zijn en handelingsbekwaam. Het is voor een vrouw waarschijnlijk een heel interessante en vormende ervaring om seks te hebben met een religieuze voorganger en vervolgens te beseffen dat ze hem toch moet loslaten, alleen al omdat ze niet de enige is.”

Seksverslaving is een onderschat probleem in Nederland.

“Seks an sich is een onderschat probleem in Nederland, en in de rest van de wereld. Sinds de seksuele revolutie doen we net of seks geen probleem is. Maar dat is het wel. Ten eerste vanwege de koppeling van ego en seksuele begeerte die dieren niet hebben en wij wel. Ten tweede vanwege het fundamentele verschil tussen mannelijke en vrouwelijke seksuele behoeften, zoals eerder aangegeven. Ik denk dat het wel goed zou zijn als we seks meer als probleem zouden opvatten. Een heerlijk probleem; misschien wel het meest interessante probleem dat we hebben. Leve onze problemen!”

Liever hoofddoekdragende vrouwen dan vrouwen met blote buiken en piercings.

“Hoofddoekjes zenden een signaal uit: ik zal niet proberen om jou te verleiden, man. Blote buiken en piercings zeggen: ik zal wel proberen om jou te verleiden, man. Of de vrouwen in kwestie dat ook menen, is in beide gevallen onzeker. Als man kun je er in elk geval niet van op aan. Goed, in principe zijn vrome moslima’s bereid hun seksuele macht op te geven. Maar vrijgevochten westerse meisjes hebben niet veel seksuele macht meer, die hebben we opgegeven in de seksuele revolutie.
Het gaat hier om groepsnormen en als zodanig ben ik er tegen, zowel de hoofddoeken als de blote buiken. Want we moeten autonoom denkende en handelende mensen worden.”

Greco Idema

Greco Idema

Eigenaar Bureau Intermonde

Greco Idema is eigenaar van Bureau Intermonde, een interreligieus advies- en organisatiebureau. De afgelopen jaren ontwikkelde hij (soms …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.