Hoe sta jij tegenover het verbinden van onderlinge verschillen tussen mensen?

”Weet je, ik denk dat mensen over het algemeen meer gericht zijn op verschillen dan op overeenkomsten. Voordat ik depressief werd, dacht ik zelf ook meer in termen van ik en jij. Maar mijn depressie heeft mij daarin helemaal veranderd. Ik nam, om me weer wat beter te voelen, deel aan groepstherapieën met vrouwen van allerlei verschillende culturen en leeftijden. Daar werd ik me bewust van het feit dat, ook al waren onze verhalen en achtergronden anders, we allemaal zielenpijn hadden. Dat creëerde een sterke band. Het deed mij realiseren, dat we in essentie allemaal hetzelfde zijn; we zijn mens. Dat is de sterkste overeenkomst die je maar kunt bedenken. Daardoor heb ik geleerd om niet eerst naar dat aura van cultuur en geloof te kijken, maar eerst naar iemands verhaal te luisteren.”

Naima geluk

Wat betekent respect voor jou?

”Respect betekent voor mij achting hebben voor de gedachten en handelingen van mensen. Maar uiteindelijk gaat het allemaal toch om liefhebben. Alle religies draaien daar ook om: liefde, respect en je onderwerpen aan het grotere geheel. Waar ik geen respect voor kan opbrengen zijn de ultraorthodoxe gelovigen, die geweld en onverdraagzaamheid prediken.”

Je krijgt vaak de kritiek dat je gelovigen beledigt. Hoe ga je daarmee om?

”Het is niet mijn intentie om mensen bewust te kwetsen, maar ik neem de vrijheid om mijn mening te geven. Dat mag iedereen in Nederland, we hoeven het ook niet altijd met elkaar eens te zijn. Ik ben voor openheid, en ik zie het als mijn recht om taboes in de Marokkaanse ‘schaamtecultuur’, waarvan ik ook deel uitmaak, bespreekbaar te maken. Met mijn boeken probeer ik onderwerpen die moeilijk liggen aan te kaarten, zodat het voor mijn dochters uiteindelijk makkelijker wordt. In de koran wordt uitgebreid geschreven over bijvoorbeeld seksualiteit. Dan kunnen we daar in de praktijk toch ook openlijk over praten!? Als mensen daar aanstoot aan nemen, dan nemen ze ook aanstoot aan de koran. Dat is toch niet logisch?”

Wat is jouw boodschap aan de wereld als het gaat om een nieuw W!J?

”We hoeven ons niet te schamen voor wie we zijn, we mogen ons juist wat meer laten zien. Mensen op straat zien elkaar niet meer. Wie is dat meisje achter de kassa of die buschauffeur –open je ogen voor ze. De boodschap die ik voor mijn dochtertjes heb, luidt: wees gelukkig, dankbaar en geniet van het moment. Dan vloeit die positieve energie vanzelf weer door naar de rest van de wereld.”

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Al 4 reacties — praat mee.