Wat is je drijfveer om de politiek in te gaan? En waarom bij D66? 

“Van mijn ouders leerde ik als jong meisje dat als je iets wilt bijdragen, iets wilt veranderen, je niet langs de zijlijn moet blijven staan. Integendeel: dan steek je je vinger op en laat je van je horen. Daarom wil ik de Tweede Kamer in. Omdat veel wetten waarover in Den Haag wordt beslist, ook het Caribische rijksdeel aangaan. Ik vind dat de mensen op de eilanden dan ook goed vertegenwoordigd moeten worden. Het liefst door Tweede Kamerleden die de eilanden door en door kennen.

Wat mij in D66 aanspreekt, is dat het een optimistische partij is die vanuit het midden wil verbinden. Het is dé onderwijspartij die staat voor kansengelijkheid. Dat vind ik belangrijk. Want de ongelijkheid groeit en de verdeeldheid ook. Na de ramp met orkaan Irma op Sint Maarten heb ik zelf gezien hoe sterk en veerkrachtig mensen kunnen zijn. Daarom weet ik zeker dat wij ook uit deze crisis kunnen opkrabbelen. Daar is wel nieuw leiderschap voor nodig. Leiderschap dat keuzes durft te maken.”

Wie is je politieke held/in? (v/x/m)? 

“Veel mensen inspireren mij. Op verschillende manieren. Mijn moeder die op jonge leeftijd in haar eentje naar Nederland kwam, Sigrid Kaag die haar ervaring van 30 jaar internationale topfuncties nu voor Nederland wil inzetten, en onlangs nog een Curaçaose ondernemer die ik sprak over hoe hij zijn bedrijf samen met zijn gemeenschap overeind houdt in deze crisis. Allemaal mensen met doorzettingsvermogen en lef. Jacinda Ardern vind ik ook inspirerend. De premier van Nieuw Zeeland staat voor verbinding en verbroedering uit. Dat spreekt mij erg aan.”

Wat is het belangrijkste maatschappelijke thema waarvoor je je wilt inzetten?

“Kansengelijkheid, absoluut! In deze crisis zien we dat de ongelijkheid tussen mensen toeneemt. Dat het helaas wel degelijk uitmaakt waar je bent geboren. Corona drukt op ons hele Koninkrijk. We maken ons allemaal zorgen over onze gezondheid, baan of ons bedrijf. We moeten afstand houden, terwijl we zoveel behoefte hebben aan verbondenheid.

Jorien-Wuite_Kurt-Schoop
Jorien Wuite in gesprek met sociaal ondernemer Kurt Schoop

We zijn een Koninkrijk met veerkrachtige mensen, ik heb het zelf gezien na de verwoesting van orkaan Irma. Ook hier kunnen we uitkomen. Maar dan moet het roer wel om. Dat betekent ook: stoppen met afgeven op elkaar, met alleen maar wijzen op wat anderen fout doen. Laten we onze krachten juist bundelen en samenwerken aan een beter Koninkrijk. De toekomst kun je alleen samen en op basis van gelijkwaardigheid en solidariteit oplossen.”

Welke rol speelt levensbeschouwing/geloof voor jou in de politiek? Welke waarden zijn voor jou belangrijk in de politiek?

“Ik ben niet uitgesproken religieus opgevoed, maar heb wel een godsbesef. Daardoor geef ik er mijn eigen persoonlijke invulling aan met een humanistische grondslag. Waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid, daadkracht en compassie vind ik belangrijk. Ook tijdens deze wereldwijde pandemie worden we weer aan het belang van deze universele waarden herinnerd.”

Nederland is divers, wat wil je veranderen om Nederland inclusiever te maken? Anders gezegd hoe draag jij bij aan een ‘nieuw wij’ in Nederland? 

“Ik wil volksvertegenwoordiger zijn van álle bewoners in ons Koninkrijk. Ook als zij niet in Nederland wonen, ook als er een zee tussen ligt. Ik heb tweeëntwintig jaar op Sint Maarten gewoond. De kennis, de verhalen en de ervaringen zitten voor altijd in mij – dat laat ik nooit meer los. Ik weet hoe het is om als Nederlander buiten Nederland te wonen. Dat is mijn kracht. Het helpt mij om met een andere bril naar thema’s te kijken.

Daarnaast weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat jongeren opgroeien met voorbeelden. Dat heb ik soms wel gemist toen ik opgroeide: mensen van kleur op belangrijke plekken. Wie weet zijn er straks kinderen op Sint Maarten die opgroeien en denken: hey, als Jorien Wuite het tot de Tweede Kamer heeft geschopt, dan kan ik ook! En waar ik ook trots op ben: sinds kort hebben we zelfs ons eigen Caribisch Netwerk binnen D66. Zo laten we tijdens congressen en andere bijeenkomsten het Caribische geluid goed horen. Dat helpt ook bij broodnodige politieke agendering. En het leuke is: ik merk dat er veel mensen met oprechte interesse zijn. Zo zie je maar: in ons Koninkrijk delen we een verleden en een toekomst.”

Lees ook de andere interviews in deze serie

Charifa Zemouri DENK

“Ik wil de zorg vrij maken van onderbuikgevoel of partijbelang”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (1): Charifa Zemouri - DENK nummer #5

Kandidaten TK21

“De kansen die ik heb gekregen wil ik doorgeven”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (2): Jaap Jonkers – CDA nummer #27

Nilüfer Gündoğan

“De orthodox gelovige woont in mijn ideale wereld in harmonie met de atheïst”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (4): Nilüfer Gündoğan – Volt nummer #2

Bina-Chirino

“Ik wil kiezen voor wat écht telt: naar elkaar omzien en opkomen voor wie lijdt”

Aanstormend talent op weg naar de verkiezingen (5): Bina Chirino - ChristenUnie nummer #14

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.