Wat is je drijfveer om de politiek in te gaan? En waarom voor de ChristenUnie?
“Ik ben geneigd grote ingewikkelde antwoorden te geven, maar in de kern gaat het om mensen bijstaan. Ik ben altijd al een ondernemend type geweest en zet me graag in via vrijwilligerswerk. Waar je sommige dingen kunt oplossen door zelf je handen uit de mouwen te steken, moet je voor de grotere uitdagingen vaak toch naar de politiek kijken. Ik zie dingen mis gaan in het onderwijs, op de woningmarkt, maar ook als het gaat om het zijn van een inclusieve maatschappij. Ik wil bijdragen aan het oplossen van deze uitdagingen in de Nederlandse samenleving. Ik vind het belangrijk te kiezen voor wat écht telt, naar elkaar om te zien en op te komen voor wie lijdt. Bij de ChristenUnie vind ik dat: politici met een hart voor God. Ik ervaar in het geloof een gemeenschappelijke basis en zie barmhartigheid in het christelijk-sociale geluid dat CU-ers in politiek en samenleving laten horen.”
Wie is je politieke held/in? (v/x/m)?
“Ik plaats mensen liever niet op een voetstuk. Wel laat ik mij inspireren door mensen die ik van dichtbij heb mogen bewonderen. Die mensen zijn dan toch een beetje mijn helden. In het dagelijks leven ben ik student aan de Universiteit Utrecht. Daar merk ik dat in het huidige hoger onderwijs de nadruk ligt op presteren. Niet alleen onder studenten, maar ook onder docenten. Mijn docenten op de universiteit draaien samen wel tienduizend overuren per dag. Samen met mijn medestudenten organiseerde ik daarom bij de opening van het academisch jaar een protest. De dag erna fietste ik langs de route van 10.000 rode krijtspray vierkantjes door de binnenstad. Het raakte me: de toewijding van mijn docenten, de compassie van mijn medestudenten.”
Wat is het belangrijkste maatschappelijke thema waarvoor je je wilt inzetten?
“Inclusie is voor mij de kern. Jongeren zijn ondervertegenwoordigd in de politiek. Daarom ben ik blij dat meer jonge kandidaten van andere politiek partijen van zich laten horen tijdens de campagne. Ik ben al heel blij als mensen na de campagne nog meer beseffen hoe belangrijk het is om naar jongeren te luisteren. Als we aan het eind van de campagne hebben bereikt dat er binnen onze partij meer wordt geluisterd naar jongeren, ben ik heel blij. Maar natuurlijk ga ik voor een plaats in de Tweede Kamer. Daar hoop ik me onverminderd te blijven inzetten voor thema’s die voor mij belangrijk zijn: het onderwijs, klimaat en inclusie.”
Welke rol speelt levensbeschouwing/geloof voor jou in de politiek? Welke waarden zijn voor jou belangrijk in de politiek?
“Mijn dagelijkse inspiratie en houvast vind ik in mijn katholieke geloof. Ik begin en eindig mijn dag altijd met gebed, en ik ben me de hele dag door bewust van Gods aanwezigheid. Hij is mijn Vriend en Vader. Ik praat de hele dag met Hem. Ik vraag hoe ik iets moet aanpakken, vertel waar ik dankbaar voor ben en lach om de mooie dingen.
Barmhartigheid en gerechtigheid zijn hele belangrijke thema’s in het Evangelie. Daar staat bijvoorbeeld: “Want Ik had honger en gij hebt Mij te eten gegeven. Ik had dorst en gij hebt Mij te drinken gegeven. Ik was vreemdeling en gij hebt Mij opgenomen, Ik was naakt en gij hebt Mij gekleed, Ik was ziek en gij hebt Mij bezocht, Ik was in de gevangenis en gij hebt Mij bezocht.” (Mattheus 25:35-36).
In mijn katholieke opvoeding stonden de werken van barmhartigheid centraal. Dat probeer ik uit te dragen in mijn politieke werk, want ook de politiek is een plek om zorg te dragen voor groepen die het in deze samenleving zwaar hebben.”
Nederland is divers, wat wil je veranderen om Nederland inclusiever te maken? Anders gezegd: hoe draag jij bij aan een ‘nieuw wij’ in Nederland?
“Als ik kijk naar mijn ouders, zie ik dat ze ontzettend maatschappelijk betrokken waren. Het ontbrak hen niet aan de wil om iets voor de samenleving te betekenen. Het ingewikkelde is alleen dat het politieke landschap van Nederland complex is, en dat maakt het vertalen van maatschappelijke betrokkenheid naar meedoen in de politiek lastig.
Ondervertegenwoordiging van de diverse groepen in de samenleving heeft grote gevolgen. Toch is er in de Tweede Kamer momenteel niemand die op mij lijkt. Als zwarte jonge vrouw met een Caribische achtergrond kan ik een belangrijke bijdrage leveren bij het vertalen van wat er in de samenleving speelt naar de besluitvorming in de Tweede Kamer. Kijk bijvoorbeeld naar de discriminatie op de arbeidsmarkt of het etnisch profileren bij het toeslagenschandaal. Ik denk dat dit alleen structureel kan veranderen als we minder over en meer met mensen praten.
Ik denk dat we daarvoor onderaan moeten beginnen, dicht bij de burger. Het gaat niet alleen om die Kamer, maar om alle lagen van de maatschappij. We hebben bestuurders en politici nodig die ondervertegenwoordigde groepen weten te enthousiasmeren, betrekken en aanmoedigen. De drive is er al, maar de drempels moeten van bovenaf weggenomen worden. Representatie is hierbij ontzettend belangrijk.”
Welke rol zie je daarbij voor jouw partij?
“Bij de ChristenUnie voel ik verbondenheid met christenen vanuit allerlei achtergronden. Ongeveer de helft van de christenen in Nederland heeft een migratieachtergrond, maar zij zijn over het algemeen veel minder politiek betrokken. Ik zie het als opdracht voor de partij om hen er nog meer bij te betrekken. Zo kunnen we die stem in Den Haag nog beter laten klinken.”
Interessant interview. Werd deze vraag trouwens serieus zo gesteld: “Wie is je politieke held/in? (v/x/m)?”. Was de gedachte dan dat als de x niet werd toegevoegd mevrouw Chirino iemand niet zou benoemen omdat deze zichzelf niet al v of m beschouwt?
Steven, het gaat hier om een open vraag. In deze serie van interviews met 5 kandidaten (van DENK, CDA, D66, Volt en CU) stelden we iedereen exact dezelfde vragen, niemand uitgezonderd. En in onze vraagstelling benadrukken we graag een zekere inclusiviteit. Hartelijke groet, Theo Brand (eindredacteur)
Hoi Theo,
Dus als ik het goed begrijp gaat het er in de vraagstelling dan mede om dat de non-binaire lezer zich niet buitengesloten voelt omdat er niet specifiek ‘x’ bij staat? Dat mag uiteraard maar het lijkt mij sterk dat iemand zich bij het ontbreken van de toegevoegde letters buitengesloten zou voelen. Er staat ook niet bij “Aziatisch, Westers, etc.”. Daar voelt ook niemand zich door uitgesloten (hoop ik dan maar). Maar zoals gezegd, interessant gesprek. De andere interviews in de reeks zal ik ook nog eens lezen.
Mvg,
Steven
Een leuke en positieve vrouw. Beter verhaal dan de meeste die onder mom van verbinden hier angst proberen te saaien.